O moldoveancă stabilită în Spania a cucerit mii de internauți cu o ”Cușma lui Guguță” deosebit decorată și pregătită cu multă iscusință. Cristina Lazăr ne-a mărturisit că este pentru prima dată când a încercat această rețetă într-o asemenea interpretare. Gospodina a recunoscut că nu s-a așteptat ca desertul copilăriei va acumula atâtea aprecieri.
”Nu m-am gândit că tortul meu o să stârnească atâtea reacții. Am emoții. Eram conștientă că va fi admirat, dar nu în asemenea măsură. Soțul a pariat că adun 10.000 de like-uri, dar aprecierile s-au dublat. Rețeta și procesul de preparare nu sunt atât de dificile precum par. Ingredientele sunt ușor de găsit și nu e nevoie de utilaje sofisticate”, a relatat Cristina pentru Dosar Media.
Pozele postate de Cristina pe o rețea de socializare au atras atenția multor gospodine care nu au ezitat să-și manifeste admirația față de aspectul original al desertului. Noi am reușit să obținem din prima sursă, rețeta pas cu pas la cea mai modernă ”Cușma lui Guguță”.
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 grame de unt (poate fi înlocuit cu margarină, sau dacă aveți untură, e perfect)
150 grame smântână grasă
2 linguri de zahăr
½ linguriță de sare
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 lingură de votcă
450 grame făină
1 kg de vișină conservată (fără sâmburi)
Cristina Lazăr a menționat că la prepararea desertului a folosit 3 creme: una de interior, una cu care a nivelat (învelit) ”Cușma lui Guguță” și alta cu care a făcut ornamentele. Acestea diferă un pic la culoare.
Pentru crema de interior:
300 grame de smântână
300 grame de mascarpone
150 grame de zahăr
1 linguriță esență de vanilie
Pentru crema de nivelare:
200 grame cremă de brânză Philadelphia
80 grame zahăr pudră
60 grame de unt ( la temperatura camerei)
Pentru crema de ornare:
200 grame de unt (la temperatura camerei)
Jumătate de cutie de lapte condensat
50 grame fulgi de nucă de cocos
5 biscuiți
Modul de preparare a aluatului:
Într-un bol se cerne făina, se adaugă untul moale de temperatura camerei, se amestecă cu o furculiță, până obținem o masă granulată și sfârmicioasă. În alt vas amestecăm smântâna cu bicarbonatul de sodiu, sarea, zahărul și vodca, apoi turnăm amestecul peste făină. Frământăm un aluat elastic și moale. Dacă e nevoie mai adăugăm puțină făină. După ce am obținut coca, o învelim în peliculă alimentară și o punem în frigider pentru o oră.
Aluatul odihnit îl modelăm pe masa presurată cu faină, împărțind-ul în 2-3 bile. Fiecare bila o întindem de grosimea 2-3 mm, încercând a păstra forma dreptunghiulară, din care mai apoi tăiem fâşii lungi de 4 cm. De-a lungul fâșiilor aranjăm vișinele, una lângă alta, lipim aluatul, și obținem niște rulouri sub formă de „tuburi”. Aceste tuburi le rotim în formă de învârtite sau melci, de diferite diametre. Dacă este nevoie, prelungim capătul melcului cu încă un tub cu vișine. „Melcii” se coc la temperatura de 180 grade, timp de 10-15 minute, (în dependență de cuptor).
Între timp preparăm cremele:
Crema de interior: smântâna se mixează cu zahărul până la dizolvarea lui definitivă, apoi se adaugă mascarpone, și se mixează la viteza medie, până la omogenizare.
Crema de nivelare: se mixează untul cu zahărul pudră 5-7 minute la viteză maximă, apoi se adaugă crema de brânză Philadelphia, și se bate cu mixerul încă timp de 3-4 minute la viteză medie.
Crema de ornare: Untul îl lăsați la temperatura camerei câteva ore, până se înmoaie foarte bine. Apoi acesta se bate cu mixerul 5-10 minute la viteză maximă până obținem o textură moale și pufoasă și o culoare mai albicioasă a untului. Apoi se adaugă treptat laptele condensat tot de temperatura camerei, și se mixează la viteză medie 3-4 minute. Crema este gata pentru utilizare.
Modul de asamblare:
Pe primul strat se așează „melcul” răcorit, cu cel mai mare diametru, alternând consecutiv cu crema din smântână și mascarpone (de interior), și ceilalți melci, urcând treptat spre cel mai mic. Când am finisat de „împletit cușma” sub forma unei piramide, o nivelăm cu crema corespunzătoare apoi o presurăm cu fulgi de nucă de cocos. Cu inspirație și iscusință purcedem la decor, cu ajutorul cremei de ornare. La final, modelăm pom-pom-ul în formă de bila din biscuiți fârmițați și puțină cremă pentru nivelare.
În Republica Moldova, ”Cușma lui Guguță” este deliciul sărbătorilor de iarnă. Gustul dulce-acrișor îl cucerește pe fiecare oaspete care ne calcă pragul casei. Ingredientul de bază este vișina, iar în combinație cu smântâna și turtele coapte, are un gust genial și inconfundabil.
Spor la gătit, dragi gospodine!