Foto: canva.com

Cum să faci dulceață de gutui ca la bunica

Oare cui nu-i plac gutuile. Atât de dulci și aromate sunt bune atât în stare proaspătă, cât și conservate, putem face compot sau gem de gutui.

Dulceața de gutui îți lasă gura apă.E bună și cea din comerț, dar dacă vrei o dulceață veritabilă trebuie să depui puțin efort.

Îți propunem o rețetă simplă pe care o poți încerca cu încredere.

Pentru a prepara dulceața de gutui nu e nevoie să respecți cu strictețe cantitățile, totuși te poți orienta având proporțiile de 1 la 1, adică dacă ți-ai cumpărat 2 kg de gutui, vei avea nevoie de 2 kg de zahăr, 2 lămâi și 2 pahare de apă.

Pentru început trebuie să speli bine gutuile. Le tai cotorul și apoi le secționezi în bucăți. Este important să nu le înlături coaja, în acest mod vei obține o consistență mai bună a dulceții. Bucățile le pui în apa în care în prealabil ai adăugat felii de lămâie și le lași pentru ceva timp, așa vei evita oxidarea lor.

Între timp faci un sirop din apă și zahăr pe care-l fierbi câteva minute, până se va topi zahărul. În acest sirop adaugi gutuile și le fierbi încă 7-10 minute. Apoi lasă dulceața să se răcească.

În final va fi nevoie să o mai pui o data la fiert pentru  până aceasta vor fi în nuanță de roșu, iar siropul ca mierea. În acest moment dulceața este gata. O poți păstra la frigider.

Să aveți poftă!

Dosar Media

Ai o noutate?