Centrul Analitic Independent Expert-Grup a comentat inițiativa legislativă de abolire a regimului duty-free în Republica Moldova aprobată în prima lectură de către Parlament, la ședința din 30 septembrie. Expertul economic, Marina Soloviova a declarat că impactul real al abolirii regimului duty-free depinde de reacția consumatorilor și a comercianților. În condițiile în care alte țări în care călătoresc pasagerii din Moldova nu abolesc și ele regimul duty-free, iar nivelul prețurilor în Moldova nu este mai mic decât peste hotare, călătorii internaționali nu vor fi motivați să cumpere bunuri în Moldova pentru a le consuma în altă parte.
Potrivit ei, rezidenții moldoveni care pleacă peste hotare vor cumpăra aceleași bunuri la întoarcere din străinătate din magazinele duty-free amplasate în aeroporturi străine sau din magazinele generale din străinătate care participă la aranjamentele tax-free. Astfel, accizele și taxele pe produse nu vor fi încasate în Republica Moldova, iar business-ul duty-free pur și simplu se va muta din Moldova în alte țări.
Totodată, este posibil ca impactul negativ să se propage și în alte ramuri ale economiei, așa ca transporturile și turismul. ”Istoric, magazinele duty-free au apărut ca urmare a concurenței dintre aeroporturi pentru pasageri. În măsura în care pasagerii sunt sensibili la prezența magazinelor duty-free, un aeroport cu astfel de magazine poate atrage mai mulți pasageri, iar mai mulți pasageri înseamnă mai multe conexiuni și zboruri mai frecvente la costuri mai mici, ceea ce din nou este mai atractiv pentru pasageri. În condițiile în care Moldova își dorește ca aeroportul Chișinău să devină un hub de tranzit internațional pentru a profita de poziția ei geografică, acest aspect trebuia să atragă mai multă atenție din partea autorilor de inițiative legislative”, spune expertul.
În concluzie, Soloviova a spus că, inițiativa de abolire completă a regimului duty-free în Moldova poate fi în principiu susținută, cu condiția că și alte țări din regiune procedează la fel. Recomandarea este ca Moldova să negocieze cu alte țări renunțarea sincronă la magazinele duty-free, iar până atunci să aplice alte măsuri pentru atenuarea inconvenientelor legate de funcționarea lor, a notat ea.
Și expertul Stas Madan este de părere că inițiativa de abolire a regimului duty-free în Republica Moldova este în detrimentul intereselor economice ale țării noastre. ”Nu înțeleg de ce noi trebuie să fim proștii satului și să renunțăm la un instrument de competitivitate utilizat de toate țările din regiune, inclusiv cele din UE pentru călătoriile în afara statelor non-UE. Marea Britanie după ce a ieșit din UE a reintrodus regimul duty free pentru călătoriile în UE”, a precizat el.
De asemenea, el susține că este o măsură luată discreționar care nu face cinste deloc climatului investițional al Republicii Moldova. Investitorii străini vor percepe asta că Guvernul poate oricând în mod discreționar lua măsuri care schimbă regulile de joc în timpul jocului.
Expertul mai spune că vor avea de suferit inclusiv producătorii locali care își vând produsele prin intermediul magazinelor duty-free, pentru care asta de facto este o formă de export.
”Referitor la scutirile fiscale de 2 miliarde lei anual se creează degeaba așteptări eronate că după abolirea regimului duty-free încasările la buget vor crește fulminant. Doar că logica economică este diferită de logica matematică, iar după abolirea regimului dat vânzările se vor reduce cu cel puțin 70-80%, iar impactul asupra bugetului va fi unul neglijabil”, a mai scris Madan, pe pagina de Facebook