Foto: Maia Sandu/Facebook

Noua componență a CSS – îngrijorări, riscuri și avantaje: ”De ce nu e nici un ecologist”, ”Lipsă acută de personal…”

Astăzi, la ora 12.00, va avea loc prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. În cadrul acesteia, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va face publice prioritățile CSS pentru perioada următoare și subiectele-cheie ce urmează a fi analizate și dezbătute de către membrii Consiliului.

Noua componență a Consiliului Suprem de Securitate este pe larg criticată de către politicieni, dar și experți.

Noii membri ai Consiliului Suprem de Securitate, care au fost numiți de Președintele Maia Sandu, nu ar fi destul de pregătiți și nu au competențele necesare pentru a înțelege ce este securitatea statului. Opinia a fost exprimată de către fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

“Am citit cu atenție compoziția Consiliului Suprem de Securitate. Care este concluzia? Concluzia este la fel de simplă cât și alarmantă: asistăm la o lipsă acută de personal bine instruit, care ar înțelege ce este securitatea statului”, a scris Pavlovschi pe Facebook.

Și expertul în securitate Aurelian Lavric este de aceeași părere, doar că, menționează că specialiști avem, însă opiniile acestora nu sunt consultate.

Opinie exprimată de Stanislav Pavlovschi, cu care nu poți să nu fii de acord. Cu o remarcă, totuși: În Republica Moldova funcționează o Academie Militară. În cadrul ei funcționează un Centru de Studii Strategice de Apărare și Securitate. Există personal bine instruit. Dar mai trebuie și consultat de factorii politici care gestionează domeniul Securității”, precizează Aurelian Lavric.

Ecologistul Anatolie Prohnicțhi este de părere că în Consiliul Suprem de Securitate ar trebui să fie incluși și specialiști în domeniul protecției mediului, întrucât lucrurile în acest sector sunt tot mai grave.

”Tot bine, dar de ce guvernările Republicii Moldova, precedente și actuale, categoric ignoră problemele în domeniul protecției mediului. Țările dezvoltate de mulți ani reacționează la consecințele schimbărilor climatice. De ce în cadrul Consiliului Suprem de Securitate nu se regăsește un ecologist?”, de întreabă retoric Anatol Prohnițchi.

Liderul democraților, Pavel Filip, critică decizia președintelui țării, Maia Sandu, privind numirea celor 11 membri noi în Consiliul Suprem de Securitate. Astfel, Filip spune că suntem martorii unor standarde duble.

„Nu cred că poți schimba lucrurile utilizând instrumentele vechi, pentru că atunci suntem cumva martori unor standarde duble. Dacă ne imaginăm că lucrul acesta l-ar fi făcut altcineva, Igor Dodon, de exemplu, și-ar fi pus membrii de partid sau consilieri în CSS, atunci cred că era multă critică. Totuși trebuie să facem o deosebire dintre securitatea statului și politică, dar este totuși o atribuție exclusivă a președintelui țării. Ne-am uitat astăzi cu colegii prin listă și am văzut reprezentanți ai tuturor partidelor și cei de la PSRM și Șor și de la Platforma DA și PAS. Super, doar reprezentanul lui Șor lipsea acolo și acum l-am văzut și pe el”, a declarat Filip.

Și Igor Dodon reacționează la noile decizii ale președintelui țării, Maia Sandu, cu privirile la constituire Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit liderului PSRM, desemnarea reprezentanților PAS în CSS este revoltătoare, la fel ca și participarea reprezentaților societății civile în acest consiliu, unde se discută subiecte de importanță majoră și secrete de stat.

Totodată, Dodon îi amintește președintelui țării, Maia Sandu, că membrii Consiliului Suprem de Securitate au acces la informații confidențiale, inclusiv absolut secrete și pentru aceasta, există o procedură specială, reglementată de Serviciul Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Mai mult decât atât, fostul președinte al Republicii Moldova, menționează că ”numirea unor persoane dubioase din ONG-uri în Consiliul Suprem de Securitate este un pericol direct asupra intereselor și securității statului”.

Cu o replică la acuzațiile lui Dodon, a venit membrul CSS și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco care a declarat că de fapt, corupția este pericolul real pentru securitatea țării.

„Dodon spune că numirea în Consiliul Suprem de Securitatea a unor persoane din organizațiile societății civile ar fi un pericol pentru securitatea Republicii Moldova. După mine, însă, corupția este un pericol real pentru securitatea țării. Chiar și legislația noastră spune așa: ”corupţia subminează securitatea statului”. Dar la corupție se includ culioacele, Bahamas, schemele, contrabanda, cigarillos și încă multe altele de acest fel”, a scris Litvinenco.

În acest sens, deputatul PAS a ținut să-l acuze pe liderul PSRM că anume el, ocupând funcția de Președinte al statului, a atentat cel mai mult la securitatea Republicii Moldova.

Amintim că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat la 25 ianuarie 2021, decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate. Legea stabilește în mod expres includerea în componența CSS a deținătorilor unor anumite funcții publice. Totodată, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane.

Lista noii componențe:

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu

Olesea Stamate, consilier în domeniul justiției la Președinție

Veaceslav Negruță, consilier economic

Ala Nemerenco, consilier prezidențial în domeniu sănătății

Igor Grosu, deputat PAS, vicepreședinte al comisiei securitate națională și ordine publică

Chiril Moțpan, deputat PPDA

Sergiu Litvinenco, deputat PAS

Vladimir Munteanu, viceguvernatorul BNM

Sergiu Gaibu, expert economic la Asociația Obștească ”Centrul Analitic Expert Grup”

Tatiana Răducan, judecător în demisie

Vladislav Kulminski, expert în probleme de politică internă și securitate

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?