Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Noi plecări de la Procuratura Generală – Procurorul de caz al unui dosar de rezonanță și-a dat demisia

Noi plecări de la Procuratura Generală – Procurorul de caz al unui dosar de rezonanță și-a dat demisia

Victor Plugaru, procurorul care a gestionat dosarul cu privire la expulzarea ilegală a profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, inculpată fiind doar o singură persoană, fostul șef SIS Vasile Botnari care a fost pedepsit doar cu o amendă în sumă de 88 de mii de lei, pleacă din sistem. Ordinul de demisie al acestuia a fost semnat de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Informația a fost confirmată pentru Replica Media de procurorul din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.

”La data de 11 octombrie a fost semnat ordinul de către procurorul general prin care a fost acceptat raportul procurorului Victor Plugaru. Astfel, începând cu data de 18 octombrie va înceta raportul de serviciu în privința lui Victor Plugaru”, a comunicat Cherpec.

Potrivit procuror.magistrat.md, Victor Plugaru a venit în organele procuraturii în anul 2008 și fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

În 2016, Plugaru, fiind procuror în Secţia exercitare şi conducere a urmăririi penale a Procuraturii mun.Chişinău, a primit calificativul „ATESTAT”, semnat de 7 membri ai Colegiului de calificare, iar peste o lună Consiliul Superior al Procurorilor a validat Hotărârea Colegiului de calificare privind rezultatele atestării ordinare a procurorului Plugaru Victor.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova și a reținut șapte angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia.

Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar. În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. De asemenea, un minor a fost și el reținut împreună cu profesorul său, pentru a fi eliberat la scurt timp, scrie Anticorupție.md. Instituțiile internaționale au reacționat prompt la acțiunea de expulzare a cetățenilor turci de către SIS.

Reținerea celor șapte cetățeni turci la Chișinău de către autoritățile moldovenești a provocat proteste ample în SUA și Canada în fața consulatelor Republicii Moldova la New York, Washington DC, Toronto și Chicago. „Stopați deportarea profesorilor!”, „Ei sunt profesori, și nu criminali!”, „Moldova, oprește extrădarea!”, „Moldova, eliberează profesorii turci!”, „Libertate profesorilor turci!”, se putea citi pe pancartele afișate de către manifestanți.

Ulterior, țara noastră a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate.

Turcan Ana

Ai o noutate?