Foto: bbc.co.uk

Noi detalii despre negocierile unui acord post-Brexit: Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie 2021

Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, au anunţat duminică, într-un comunicat comun, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson, potrivit Agerpres.

Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene.

„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, subliniază cei doi în comunicat, în urma discuţiei telefonice avute duminică, în condiţiile în care un „no deal” ar avea consecinţe economice grave.

Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În cazul absenţei unui asemenea acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, atunci companiile din Regatul Unit şi UE vor avea de suferit şi viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Consecinţele negative s-ar resimţi şi asupra pieţelor financiare şi ar provoca haos în lanţurile comerciale deja afectate de costul economic al pandemiei de COVID-19.

De partea sa, Uniunea Europeană doreşte ca Regatul Unit să rămână legat de forţa de muncă a blocului comunitar, de standardele sociale şi de mediu, ca şi de regulile privind ajutorul de stat.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat duminică decizia celor două părți de a continua negocierile pentru a se putea ajunge la un acord asupra relaţiilor comerciale post-Brexit.

La rândul său, cancelarul federal german Angela Merkel a declarat că ar trebui să se facă orice pentru a se ajunge la un acord asupra relaţiilor comerciale între UE şi Regatul Unit.

 „Orice oportunitate de a se ajunge la un acord este foarte binevenită”, a spus Angela Merkel în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie.

În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Dosar Media

Ai o noutate?