Foto: deschide.md

Nemerenco s-a întâlnit cu sindicatele din educație – Va fi sau nu anulată obligativitatea profesorilor de a se vaccina sau testa din bani proprii?

Nemerenco s-a întâlnit cu sindicatele din educație – Va fi sau nu anulată obligativitatea profesorilor de a se vaccina sau testa din bani proprii?
Reprezentanții Federației Sindicatele din Educație și Știință au avut o nouă tentativă de a convinge Ministerul Sănătății de a renunța la decizia văzută radical de unii pedagogi, de a se vaccina, fie să se testeze gratuit o dată la 14 zile.

În cadrul unei ședințe de lucru, la care a participat și Ala Nemerenco, Ministru al Sănătății, reprezentanții Federației Sindicatele din Educație și Știință au abordat unele probleme ce țin de începerea noului an școlar, de asigurarea securității în școli și grădinițe, atât pentru angajați, cât și pentru elevi.

Aceștia au menționat că problemele de sănătate publică și de gestionare a crizei pandemice sunt foarte importante pentru întreaga societate, și că pedagogii apreciază la justa valoare efortul sistemului de sănătate pentru a salva vieți.

Deși reprezentanții Federației Sindicatele din Educație și Știință au solicitat să fie anulată obligativitatea vaccinării, Nemerenco a menționat că altă decizie decât cea adoptată la 23 august nu putea fi luată, motivul fiind statistica alarmantă de cazuri noi de Covid -19, înregistrate zilnic și prognoza nefavorabilă pentru lunile septembrie-octombrie.

”Când este vorba de COVID, cel mai greu lucru pe care trebuie să îl obținem acum, este restabilirea încrederii oamenilor în cei care gestionează pandemia. Scopul nostru este să nu pierdem vieți omenești si să trecem prin acest val cât mai ușor posibil.  Calea cea mai sigură pentru a atinge acest scop este vaccinarea. Gestionarea pandemiei nu poate fi realizată pe model de excepții, avem o asigurare cu vaccin gratuit pentru toți doritorii, iar cei care nu acceptă vaccinarea, le va fi respectat acest drept, dar pentru a proteja copiii și pe sine însăși, va trebui să prezinte rezultatul negativ al unui test de la o instituție autorizată. Statul nu își poate permite să le acopere financiar, din motiv că a oferit deja o opțiune absolut gratuită – vaccinul, care este accesibil și într-o gamă largă de alegere. De asemenea, nu este echitabil în raport cu contribuabilii care s-au vaccinat sau cu alte categorii profesionale, ca de exemplu medicii care zilnic se supuneau și se mai supun riscului de a se infecta la locul de muncă, statul le-a oferit opțiunea de a se vaccina printre primii, dar nu le poate asigura și testarea”, a menționat Nemerenco.

Următorul subiect discutat s-a referit la posibilitatea de a folosi testele rapide pentru a monitoriza riscul răspândirii virusului în instituții.

”Avem nevoie de instrucțiuni clare – cine și cum va realiza testarea angajaților din educație și dacă testele rapide pot fi administrate prin intermediul medicului din instituție sau de către medicul de familie? Din motiv că ar putea să apară sute de teste false sau realizate neregulamentar, opțiunea rămâne sub semn de întrebare. Am discutat și referitor la contraindicațiile absolute pentru vaccinare – doar  medicii pot să le emită prin consiliile medicale specializate ale instituțiilor medicale și în cazul emiterii lor, desigur vor fi acceptate de către administrația instituțiilor de învățământ”, a menționat Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicatele din Educație și Știință.

Pentru cei care s-au vaccinat în România nu pot să existe bariere, și chiar dacă nu fac parte din statistici, rămâne să prezinte certificatul de vaccinare directorului instituției de învățământ pentru a fi admiși. La moment specialiștii din sănătate lucrează la crearea opțiunii de înregistrare a certificatelor eliberate în România în sistemul nostru național informațional de vaccinări.

În concluzie – Ministerul Sănătății consideră prioritare eforturile de reducere a răspândirii infecției SARS COV-2 în mediul școlar, siguranța lui, din care derivă sănătatea copiilor și pedagogilor.

”Cerința noastră pe care am formulat-o în Declarația Biroului Executiv din 24 august, adresată prim-ministrului Natalia Gavriliță de a modifica sau abroga punctul 6 din Hotărârea nr. 60 a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică din 23 august rămâne în vigoare. Am primit recent o înștiințare de la Cancelaria de Stat că adresarea noastră a fost remisă spre examinare Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării”, susține Donos.  

Menționăm că reprezentanții Federației Sindicatele din Educație și Știință au declarat că examinează posibilitatea ieșirii al protest a pedagogilor, nemulțumiți de deciziile autorităților, dacă CNSP nu va renunța la ideea obligării profesorilor de a se vaccina, fie să prezinte un test negativ la COVID-19, la fiecare 14 zile din bani proprii. O soluție propusă de sindicatele din educație este ca statul să identifice surse financiare pentru efectuarea acestor teste.

Dosar Media

Ai o noutate?