Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova ar putea fi pregătită să negocieze încheierea războiului din Ucraina atâta timp cât Occidentul îndeplinește anumite condiții. Declarațiile lui Lavrov vin la opt luni după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.
Deși Moscova a sperat inițial la o victorie rapidă, invazia armatei sale. În plus, Ucraina a primit sprijin din partea Occidentului, ceea ce a făcut posibile contraofensivele armatei sale. În timp ce luptele au continuat, negocierile dintre cele state au stagnat. Ucraina, care a înregistrat un succes surprinzător, a sugerat că armata sa va continua să lupte până când Rusia va fi complet alungată de pe teritoriul său. Pe de altă parte, Rusia nu a arătat un interes puternic pentru a pune capăt războiului, în ciuda faptului că se confruntă cu pierderi tot mai mari, scrie Newsweek.com.
Lavrov a discutat însă despre posibilitatea unor negocieri între Rusia și Occident în timpul unui interviu la televiziunea de stat rusă, a transmis media de stat rusă RIA Novosti. El a spus că Rusia este „întotdeauna gata să îi asculte colegii noștri occidentali dacă fac o altă solicitare pentru un dialog”. El a numit două condiții pe care Occidentul ar trebui să le accepte pentru ca negocierile să aibă succes.
Lavrov a spus că Occidentul va trebui să „țină seama pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea acesteia”. De ani de zile, Rusia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea NATO, alianță pe care Kremlinul o consideră o amenințare la adresa intereselor sale de securitate. În timpul conflictului, mai multe state est-europene, inclusiv Finlanda, care are o graniță comună cu Rusia, au făcut eforturi pentru a se alătura NATO, întărind organizația și dând o lovitură sferei de influență a Rusiei. În al doilea rând, Occidentul ar trebui să „ne ofere niște abordări serioase care vor ajuta la dezamorsarea tensiunilor”, a spus Lavrov.
El nu a oferit detalii cu privire la modul exact în care Occidentul ar putea face acest lucru, deși Rusia a acuzat anterior „adversarii” că au accentuat tensiunile prin sprijinul acordat Ucrainei și prin sancțiunile care au slăbit economia Moscovei.
„Dacă vom fi abordați cu propuneri realiste bazate pe principiile egalității și respectului reciproc al intereselor, care vizează găsirea unor compromisuri și un echilibru al intereselor tuturor țărilor din această regiune, nu va fi cazul, așa cum a fost întotdeauna în trecut”, a spus Lavrov.