Miza PAS de a o desemna pe Moloșag în funcția de Ombudsman este, de fapt, Stoianoglo – Motivul

Miza PAS de a o desemna pe Moloșag în funcția de Ombudsman este, de fapt, Stoianoglo – Motivul.

Numirea Nataliei Moloşag în funcția de avocat al Poporului, ”pe criterii politice”, așa cum au catalogat-o mai mulți reprezentanți ai societății civile și această luptă aprigă pentru o funcție care s-ar părea fără un rol decisiv la prima vedere are mai multe scopuri importante.

Potrivit legii, Avocatul Poporului este și membru al Consiliului Superior al Procurorilor, acel Consiliu care ar urma în cel mai scurt timp să evalueze activitatea Procurorului General. Respectiv, Natalia Moloșag va avea un cuvânt greu de spus vizavi de meritele lui Stoianoglo de până acum.

Consiliul Superior al Procurorilor – este un organ reprezentativ şi de autoadministrare a procurorilor – garantul autonomiei, obiectivităţii şi imparţialităţii procurorilor.

 Este constituit din 15 membri:

 6 membri de drept:

– Procurorul General

– procurorul-şef al Procuraturii UTA Găgăuzia,

– preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

– ministrul justiţiei

Avocatul Poporului

– președintele Uniunii Avocaților.

Cinci membri sunt aleşi de procurori prin vot secret, direct şi liber exprimat, după cum urmează:

– 1 membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale;

– 4 membri din rândul procurorilor de la procuraturile teritoriale şi de la cele specializate. 

Patru membri ai Consiliului Superior al Procurorilor sînt aleşi prin concurs din rândul societăţii civile, după cum urmează:

-unul de către Preşedintele Republicii

-unul de către Parlament

– unul de către Academia de Ştiinţe a Moldovei

– unul ales de către Guvern

Avocata Natalia Moloşag a fost numită de Parlament în funcţia de avocat al poporului pentru un mandat de şapte ani. Pentru candidatura acesteia au votat 57 de deputaţi.

După victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate, criticile la adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo s-au intensificat.

Situația s-a agravat din cauza plecării lui Veaceslav Platon din Moldova.

Mecanismul de evaluare a procurorului general

Mecanismul de evaluare a procurorului general, Aleksandr Stoianoglo, va putea fi declanșat la sesizarea șefului statului sau de cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Ulterior se va face o comisie specială de evaluare a performanțelor procurorului general formată din cinci membri propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar unul propus de însăşi procurorul general care urmează a fi evaluat.

Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcționari publici.

Apoi, Raportul Comisiei de evaluare va fi transmis la CSP care poate da următoarele calificative: ”excelent”, ”bine” sau ”nesatisfăcător”.

În cazul dacă activitatea procurorului general va fi declarată nesatisfăcătoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Un alt amendament votat la Legea cu privire la Procuratură prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal. Procurorul general interimar pentru perioada suspendării va fi numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSP.

Dosar Media

Ai o noutate?