Miroase a scandal diplomatic la Chișinău – Stoianoglo: Viorel Morari îi raporta tot lui Peter Mihalko, fostul șef al misiunii UE în Moldova

Miroase a scandal diplomatic la Chișinău – Stoianoglo: Viorel Morari îi raporta tot lui Peter Mihalko, fostul șef al misiunii UE în Moldova.

Viorel Morari îl aproviziona cu informații și pe fostul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Mihalko. Cu regularitate îi raporta informații din cadrul instituției”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo susține că, de asemenea, mai mulți exponenți ai organizațiilor neguvernamentale de la Chișinău, finanțați de UE, ar fi fost implicați în atacul asupra sa prin organizarea unor conferințe de presă fictive, unde întrebările ce urmau a fi adresate, de exemplu, fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari erau coordonate din timp.

Alexandr Stoianoglo a dat citire descifrărilor unor conversații private dintre Morari și alții. Vedeți mai jos o secvență din acestea.

”Analiza comunicării lui Viorel Morari cu reprezentanții ONG-urilor arată clar ale cui interese sunt, de fapt, lobate de aceste organizații neguvernamentale în Republica Moldova. O asemenea susținere a lui Viorel Morari din partea IPRE nu este întâmplătoare. Este suficient să deschidem lista donatorilor IPRE și devine limpede cine stă în umbră: Fundația Konrad Adenauer – organizație-partener al Președinției; Fundația Soros Moldova, Uniunea Europeană etc.

Președinte al consiliului de administrare al acestui ONG este chiar purtătoarea de cuvânt a Președintelui Maia Sandu. Mai mult, recent, în componența CSP-ului a fost desemnat reprezentantul societății civile desemnat de Președinte – Svetlana Balmuș – expertă în domeniul justiției în cadrul aceluiași IPRE. Și încă o coincidență, Iulian Rusu

– vicedirectorul IPRE care-l menaja pe Viorel Morari este numit, acum câteva zile, în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției, fiind prezentat colectivului de către Sergiu Litvinenco.

Reprezentanții Uniunii Europene, la fel, se regăsesc printre apărătorii aprigi ai lui Viorel Morari, deși nu e de mirare. Or, anume acest reprezentant al UE la Chișinău a fost în relații destul de prietenești și cu elita politică din timpul statului capturat.

Da, ați intuit corect, este vorba despre Peter Michalko, Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, care la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l ”aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Consecințele unei asemenea apropieri de conducerea Delegației UE la Chișinău sunt evidente, având în vedere bogata rețea de ONG-uri de media, experți în politici și reforme, care evident sunt finanțați pentru a fi independenți.

Întâmplător sau nu, dar dialogul lui Viorel Morari cu Excelența Sa, Ambasadorul Peter Michalko a început exact în perioada Concursului la funcția de Procuror General și evident că această temă îl preocupa destul de mult pe domnul Ambasador. Reieșind din conversația dintre cei doi, întâlnirea lor a avut loc la sediul Misiunii UE la Chișinău pe 21 noiembrie 2019, după care Viorel Morari cu regularitate îi raporta toate mișcările din interiorul instituției. ”Buna. Sunt Viorel Morari, șeful PA. Mulțumesc pentru discuție. Apreciez.” Răspunsul diplomatului: ”Buna seara. Mulțumesc mult și eu. Numai bine și dacă va trebui, sunați-mă oricând.”

În aceiași zi, Viorel Morari i se plânge ambasadorului UE: ”Pentru informare – Publika TV m-a invitat azi la 18:30 la emisiunea Tema zilei cu Victoria Criucova. A fostdifuzat și un spot. O oră în urmă m-a sunat și a spus că administrația postului a anulat emisiunea.”

Peste o săptămână Viorel Morari îi scrie Ambasadorului Michalko: ”Buna. Azi este ședința CSP. Va fi selectat candidatul Stoianoglo Alexandr. Posibil azi să fie acceptat și de Președintele RM. Un candidat la funcția de PG – a contestat actele comisiei de selecție și ale CSP atât la Judecătoria Râșcani și la Curtea de Apel.

Ieri, în a doua jumătate a zilei solicitarea de suspendare a concursului a fost respinsă de ambele instanțe”. ”Merci” – îi răspunde Peter Michalko:”Asta confirmă ce am auzit și eu,”- mai adaugă diplomatul. Viorel Morari continuă: ”Judecătoria Râșcani a respins azi solicitarea de suspendare a concursului a unui alt candidat Perju Sergiu. El azi a depus solicitarea și azi a fost respinsă de judecător.”

Nu cred că trebuie să explic prea mult, cine, de fapt, stă în spatele candidaților la funcția de Procuror General, Eduard Bulat și Sergiu Perju? Cine îi ghida și de ce, timp de un an și jumătate se zbăteau prin instanțe pentru anularea rezultatelor concursului la funcția de Procuror General? Și mai ales, cine încuraja gruparea mafiotă a lui Viorel Morari și a reprezentanților acestuia, inclusiv europeni? Cel puțin așa pretindea a fi candidatul Sergiu Perju – prietenul lui Vladislav Bobrov și unul din apropiații lui Viorel Morari de la Procuratura Anticorupție.

28 noiembrie 2019 – Viorel Morari îi raportează Ambasadorului UE: ”La 26 noiembrie 2019 am dispus anularea ordonanței procurorului de refuz pe faptul finanțării PSRM.” Dacă e să deducem din discuție, acest subiect a fost abordat cu o săptămână mai devreme în cadrul întrevederii dintre cei doi.

Nu pot să nu remarc aici faptul că anume dosarul finanțării PSRM îl interesa pe Ambasadorul UE Peter Michalko și în cadrul întrevederilor sale oficiale cu mine.

4 decembrie 2019, fiind deja Stoianoglo numit în funcția de Procuror General, Viorel Morari îi scrie: ”Buna! Dacă Vă aduceți aminte am discutat câteva scenarii privind demiterea mea: 1. Un eventual control – PG a solicitat la 3 decembrie 2019 ora 14:00 prezentarea până pe 6 decembrie 2019 a raportului complex de activitate pentru 2016 – 2019. 2. Apariția în spațiul public a unei petiții anonime către CSP și PG unde sunt invocate cam aceleași fapte din Aprilie 2019 ”.

Răspunsul Excelenței Sale: ”Mersi pentru informare. Dar totuși, dacă e ceva de făcut, vreau să fac ceva. Eu voi împărtăși îngrijorările noastre cu SUA.”

Vă puteți imagina ce cadru valoros este Viorel Morari pentru experții noștri externi de dezvoltare. Nu am să vă mai obosesc cu discuțiile lor de mai departe, ele se rezumă la

plângeri și nemulțumiri interminabile la adresa mea legate fie de controalele care se derulau la PA, fie de suspendarea acestuia din funcție, bineînțeles cu expedierea către principalul diplomat al UE a actelor, cu interpretările corespunzătoare.

10 decembrie 2019 – Ambasadorul UE îi scrie lui Viorel Morari: ”Am informat pe ambasadorii statelor UE despre situația. Toți vor privi asta ca o cauză principială.”

A doua zi, 11 decembrie 2019, Viorel Morari îi raportează lui Peter Michalko: ”Buna. Mâine la 14:00 am întâlnire cu reprezentanții Ambasadei SUA. M-a contactat doamna Podoroghin”

24 decembrie 2019 – Peter Michalko îl întreabă pe Viorel Morari: ”…sunteți de acord dacă spun ceva public?”, iar Viorel Morari îi răspunde: ”Da. Sunt. Dar vă rog să nu vă expuneți…”

Discursul integral al procurorului general poate fi citit aici.

Deocamdată Viorel Morari nu a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nici alte persoane vizate de declarațiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Dosar Media va urmări subiectul și va veni cu completări.

Dosar Media

Ai o noutate?