Ministrul interimar al Sănătății, anunță ce va face Armata și Poliția pe străzile din țară – Sunt oferite mai multe împuterniciri

Angajaţii Ministerului de Interne şi cei ai Ministerului Apărării vor supraveghea respectarea restricţiilor impuse de Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătăţii, Tatiana Zatîc, dacă vor fi respectate toate interdicţiile impuse, în câteva săptămâni se va reuşi diminuarea numărului mare de persoane infectate şi reducerea presiunii imense existente acum asupra sistemului de sănătate.

Potrivit deciziei luate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, dacă un agent economic încalcă măsurile de sănătate publică, îi este suspendată activitatea pe perioada stării de urgenţă.

În plus, au fost interzise mitingurile şi întrunirile în masă. Iar începând cu data de 3 aprilie, în municipiile Chişinău şi Bălţi a fost instituit regim special de circulaţie, fiind interzise deplasările în afara domiciliului în intervalul orelor 23.00 – 5.00.

”Sunt oferite mai multe pârghii de a implica atât angajaţii MAI, cât şi cei ai Ministerului Apărării. Armata va veni cu suport pentru structurile de forţă ale statului, va monitoriza şi va supraveghea respectarea măsurilor de protecţie. Aceste interdicţii vor duce la evitarea situaţiilor când persoanele se reţin mai mult în zonele de agrement, şi astfel vor fi evitate aglomeraţiile”, a spus secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Tatiana Zatîc, în cadrul unei emisiuni, relatează IPN.

Mai mult, potrivit deciziei autorităţilor, pe perioada stării de urgenţă toate entităţile vor antrena în munca de la birou doar 30% din personal sau vor asigura procesul de lucru pe ture.

”Aceasta va contribui la reducerea fluxului de persoane în transportul public, va micşora din aglomeraţie, va reduce contactele între persoane. Angajaţii structurilor de forţă vor fi foarte vizibili, vor fi prezenţi în toate locurile cu potenţial de aglomerare. Au fost acordate împuterniciri suplimentare şi angajaţilor Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică. Sperăm că astfel vom obţine micşorarea numărului de îmbolnăviri şi reducerea poverii asupra instituţiilor medicale ”, a mai spus Tatiana Zatîc.

La 31 martie, Parlamentul de la Chişinău a votat instituirea stării de urgenţă la nivel naţional până în data de 30 mai. Pe perioada stării de urgenţă, rămân deschide grădiniţele, iar procesul educaţional se va desfăşura la distanţă în toate localităţile în care se atestă grad de alertă „Cod Roşu”.

 

Dosar Media

Ai o noutate?