Foto: cotidianul.md

Mercedes GLK 220 pentru Voronin, conform legii – Cancelaria de Stat vine cu o reacție: ”Nu a depășit limitele de parcurs stabilite”

Cancelaria de Stat a venit cu o reacție vizavi de reportajul difuzat privind asigurarea cu automobil din partea statului a ex-președintelui țării, Vladimir Voronin

”În contextul reportajului difuzat, la 6 aprilie 2021, de postul de televiziune TV8, referitor la asigurarea cu automobil a fostului președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Cancelaria de Stat relevă următoarele: Conform cadrului legal în vigoare – art. 12 lit. c) și art. 14 din Legea nr. 1111/1997 privind asigurarea activităţii Preşedintelui Republicii Moldova, persoana care a ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova beneficiază, la expirarea mandatului, printre altele, de automobil, conform limitei aprobate de Guvern. În subsecvent, Hotărârea Guvernului nr. 1404/2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, stabilește pentru foștii președinți mașini arondate, cu o limită de parcurs de 12 mii km anual. ”, se anunță într-un comunicat de presă emis de instituție

Potrivit comunicatului, în anul 2020, fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a depus către Cancelaria de Stat o solicitare de punere la dispoziție a unui automobil.

”Acest demers fiind în corespundere cu cadrul normativ a fost satisfăcut, acordându-i-se un automobil de marca Mercedes GLK 220, anul fabricației 2014. Conform informației prezentate de Baza auto a Cancelariei de Stat, ex-președintele Vladimir Voronin nu a depășit limitele de parcurs stabilite.

Cât privește cele invocate în reportaj referitor la anularea de către Guvern a anumitor privilegii pentru foștii președinți, acest lucru nu s-a întâmplat, or Guvernul nu poate anula garanții sociale instituite de către Parlament la nivel de lege. În acest sens, la ședința din 30 august 2019, secvențe din care au fost prezentate în reportaj, Guvernul a aprobat o inițiativă legislativă prin care a propus Parlamentului să revină la formula garanțiilor sociale de până la modificările operate prin Legea nr. 263/2016, adică asigurarea foștilor președinți cu automobil, în limitele stabilite de Guvern, să fie efectuată doar la solicitare.

Aceste modificări însă nu au fost adoptate. Prin urmare, punerea la dispoziția ex-președintelui Voronin a unui automobil în anul 2020 s-a făcut în strictă conformitate cu prevederile cadrului normativ în vigoare”, scrie în comunicat.

Dosar Media

Ai o noutate?