Memoria lui Heidar Aliev va fi onorată la Ambasada Azerbaidjanului din Chișinău

Memoria lui Heidar Aliev va fi onorată la Ambasada Azerbaidjanului din Chișinău

Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, a anunțat că duminică, 12 decembrie, în scuarul ambasadei, cu începere de la ora 12:00, va avea loc o ceremonie de comemorare cu depunere de flori la monumentul lui Heidar Aliev. Al treilea președinte al Azerbaidjanului va fi onorat în ziua în care se împlinesc 18 ani de la trecerea sa în Eternitate.

„De asemenea, vreau să menționez că toți doritorii au posibilitatea, pe parcursul zilei, să onoreze memoria Marelui lider și să depună flori la bustul său”, a anunțat  ambasadorul Gudsi Osmanov pe Facebook.

Heidar Aliev (născut pe 10 mai 1923 – decedat pe 12 decembrie 2003) a fost președinte al Azerbaidjanului timp de 10 ani, în 1993-2003. Actualul președinte al Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care exercită funcția din 2003, este fiul său.

„În fiecare an, pe 12 decembrie, poporul azer onorează memoria liderului național vizitând locul în care a fost înmormântat. Heidar Aliev este întemeietorul statalității noastre naționale, un simbol al independenței noastre. Datorită meritelor sale neprețuite, Heidar Aliev va fi întotdeauna drag Patriei și poporului său, deoarece acest om genial este un mare azer, imortalizat încă în timpul vieții în memoria istorică”, a scris ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău.

Menționăm că, în iulie 1969, Heidar Aliev a fost ales prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Azer și conducător al republicii, aflată pe atunci în componența Uniunii Sovietice. El a exercitat aceste funcții până în decembrie 1982, când a fost promovat în postul de adjunct al prim-ministrului fostei Uniunii Sovietice, exercitând funcția până în octombrie 1987. Potrivit datelor de pe Wikipedia, concomitent, Aliev a fost și membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCUS. Ca rezultat al unor neînțelegeri, în 1987, Heidar Aliev și-a înaintat demisia și a părăsit Biroului Politic, precum și Consiliul de Miniștri al URSS.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?