”Mare brânză” – Reacția socialiștilor la anunțul că Robu va merge în Parlament să ceară ridicarea imunității a 17 deputați

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, ar putea cere ridicarea imunității a 17 deputați. Această procedură ar fi necesară pentru a amenda parlamentarii, care, pe 9 mai, au purtat panglica Sfântului Gheorghe, interzisă în Moldova. Anunțul a fost făcut de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu. El a precizat că au fost pornite 300 de procese contravenționale pe faptul purtării acestei panglici.

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat pentru POLITIK.MD că PSRM nu va absenta de la ședința Parlamentului, la care, procurorul general interimar, Dumitru Robu, ar urma să ceară ridicarea imunități deputaților din PSRM. Dar, a menționat parlamentarul, socialiștii au contestat la Curtea Constituțională legea, prin care, majoritatea parlamentară a interzis purtarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul Republicii Moldova și a altor simboluri care glorifică războiul.

”Da, este posibil ca să vină procurorul general interimar în Parlament, în vederea aplicării unei pedepse contravenționale – o amendă, muncă neremunerată în folosul comunității ș.a. Noi considerăm că legea este neconstituțională. Există și o hotărâre CEDO cu privire la simbolurile pe care le poartă cetățenii. Colegii mei sunt gata să meargă până la capăt”, a declarat Bolea pentru POLITIK.MD.

Termenul de prescripție pentru contravenție este un an de zile a menționat Bolea. Parlamentarul a menționat că PSRM va participa la ședința de mâine a Parlamentului: ”De ce să nu participăm, că vine procurorul general în Parlament? Mare brânză”.

Menționăm că de 9 mai, întreaga conducere a PSRM, în frunte cu Igor Dodon au purtat panglica Sfântul Gheorghe, asta deși legea interzice acest lucru.

Turcan Ana

Ai o noutate?