Maia Sandu spune tranșant cum vede ”rezolvarea problemei transnistrene” și ”relația R. Moldova cu NATO”

Președintele ales, Maia Sandu, a fost din nouă întrebată dacă și-a propus să adere Republica Moldova la NATO și cum vede soluționarea problemei transnistrene.

În cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune, Moldova 1, președintele ales, Maia Sandu, a declarat că nu și-a propus să adere Republica Moldova de NATO.

”Eu cred că noi trebuie să vorbim despre problemele de pe agenda societăţii şi pe agenda societăţii nu este aderarea la NATO. Pe agenda societăţii, astăzi, este problema corupţiei, este problema unui stat capturat de clanuri mafiote care acum încearcă să se unească împotriva poporului ca să ne împiedice pe noi să cutăţim statul. Oamenii sunt tare preocupaţi de ce mănâncă mâine, pentru că mulţi îşi pierd veniturile.”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că, în luna iulie 2019, în calitatea sa de prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Maia Sandu declara atunci că ”Republica Moldova apreciază și prețuiește dialogul productiv și extrem de util, precum și cooperarea dintre NATO și Republica Moldova. Suntem interesați de expertiza, experiența și sprijinul NATO în implementarea reformelor democratice și modernizarea sectorului apărării naționale pentru a face față provocărilor lumii de astăzi.”

Potrivit articolului 11 din Constituția Republicii Moldova, țara noastră este un stat neutru și nu permite dislocarea niciunei structuri militare a unui stat străin pe teritoriul său.  Așa că, ipotetic vorbind, Republica Moldova nu are nicio șansă de a se integra în NATO.

În cee ace privește problema transnistreană, Maia Sandu susține că vor continua discuțiile în formatul 5+2, iar ea va depune toate eforturile să fie stopate schemele de corupție și contrabandă.

”Toate guvernările de până acum au avut aceeași poziție că acest grup operativ al forțelor ruse trebuie să se retragă și munițiile trebuie retrase, nu este o noutate, este poziția Republicii Moldova din totdeauna și eu voi continua această poziție pentru că este important să ne fie respectată integritatea teritorială și independența țării”, a mai spus Maia Sandu

Maia Sandu a vorbit despre viziunea ei cu privire la soluționarea conflictului transnistrean și într-un interviu pentru ”Evropeiskaia Pravda” din Ucraina. În cadrul discuției cu jurnalistul, președintele ales a spus cum vede rezolvarea problemei transnistrene.

Menționăm că acest subiect este întotdeauna un fel de hârtie de turnesol pentru a stabili care este viziunea politicienilor sau demnitarilor de la Chișinău privitor la relațiile cu Federația Rusă.

În cadrul interviului pentru publicația ucraineană, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că rezolvarea problemei transnistrene ar presupune neapărat retragerea completă a forțelor rusești de menținere a păcii din regiune.

“Sunt împotriva federalizării Republicii Moldova, nu susțin aceeași poziție ce o are Igor Dodon și partidul său”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit ei, soluționarea conflictului transnistrean trebuie făcută pe cale pașnică, dar deocamdată nu a fost găsită o modalitate potrivită.

Președintele ales al Republicii Moldova spune că ”soluționarea diferendului transnistrean este imposibilă fără participarea Rusiei, deoarece Moscova este una dintre părțile care participă la negocieri.”

“Apropo, poate Ucraina va beneficia de experiența noastră în Transnistria. De exemplu, faptul că Moldova a ales o abordare soft”, a adăugat Maia Sandu.

Amintim că Maia Sandu și-a mai expus opinia privind rezolvarea problemei transnistrene încă fiind în funcția de prim–ministru al Republicii Moldova. Atunci, Maia Sandu, a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că în lipsa unui consens în majoritatea parlamentară nu poate fi găsită o soluție pentru rezolvarea conflictului.

Dosar Media

Ai o noutate?