Colaj: Dosar Media

Maia Sandu a primit premiul „România Europeană”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită la Cluj Napoca, a făcut apel la susținerea necondiționată a Ucrainei, indiferent de costuri sau de durata războiului, transmite presa din România.

Maia Sandu a primit la Cluj Napoca „Premiul România Europeană”, în cadrul conferinței „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”, organizată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană. În discursul de recepție, ea a afirmat că regimurile autoritare speră că războiul va slăbi lumea democratică. Aceasta va plăti un preț și mai mare dacă Vladimir Putin nu va fi oprit acum, a mai spus Maia Sandu în conferința de la Cluj-Napoca.

Războiul Rusiei în Ucraina este o amenințare pentru întreaga lume democratică. Regimurile autoritare, chiar dacă nu sprijină deschis Rusia, speră ca lumea democratică să fie slăbită în acest război, să fie dezbinată, să-și piardă sprijinul popular. De aceea, la nivel global, victoria Ucrainei este importantă, nu doar pentru restabilirea dreptului internațional ci și pentru consolidarea democrațiilor.

Pentru Republica Moldova, victoria Ucrainei înseamnă restabilirea păcii, scoaterea trupelor ruse din țara noastră, dezvoltarea economică normală și șansa de a rămâne parte a lumii libere, șansa de a avansa pe calea integrării europene.”, a declarat Maia Sandu.

„Um om special, dedicat modernizării țării sale: M-am bucurat să o avem astăzi oaspete la UBB pe Președinta Republicii Moldova, Excelența Sa doamna Maia Sandu. La nivel de rectorat am discutat despre cum UBB se poate implica în modernizarea sistemului academic din Republica Moldova (ex. formarea profesorilor prin centre și unități de excelență, mobilități etc.), inclusiv în pregătirea psihoculturală a populației pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar apoi, și cu participarea Excelenței Sale doamna Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, am susținut-o în cadrul ceremoniei de decernare a premiului „ROMÂNIA EUROPEANĂ 2022” al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană”, a spus și prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB

Ceremonia de decernare a Premiului ICDE România Europeană 2022 a avut loc în cadrul unei conferințe organizate în parteneriat de ICDE, cu Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj și Centrul EUXGLOB al Facultății de Studii Europene.

Dosar Media

Ai o noutate?