Foto: facebook/CEC

Mai multe secții de votare pentru moldovenii din Germania – unele și-au schimbat adresele

Duminică, 1 noiembrie 2020, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la cele 6 secții de vot deschise în misiunile diplomatice și consulare moldovenești din Germania au votat circa 13 mii de cetățeni. În comparație cu turul II al alegerilor prezidențiale din 2016, numărul alegătorilor care au votat în Germania s-a triplat.

Dacă per ansamblu, în comparație cu alegerile din 2016, numărul de alegători la secțiile de vot din străinătate a crescut cu doar 7 %, în Germania s-a înregistrat o creștere de aproape 200 %. În cele 6 secții de vot din Germania au votat mai mulți alegători decât la cele 25 de secții de vot din Rusia, Spania și Portugalia luate împreună.

“Pentru turul II de scrutin, care va avea loc pe 15 noiembrie, au fost făcute o serie de ameliorări care ne vor permite să reducem din timpul de aşteptare şi să mărim capacitatea de absorbţie în secţiile de votare din Germania. Vor fi ajustate logistic secţiile de votare, va fi mărit numărul de membri ai birourilor electorale şi dirijat corespunzător circuitul de acces”, spun reprezentanții ambasadei.

Astfel, potrivit informațiilor, două secţii de votare şi-au modificat adresa, în ideea de a crea condiţii mai bune şi a eficientiza propulsia alegătorilor. Este vorba de secţiile de votare din Frankfurt pe Main şi München:

1/349 Frankfurt
PSD Bank Arena,
Richard-Herrmann-Platz 1
D – 60386 Frankfurt am Main

1/352 München
Alte Kongresshalle
Am Bavariapark 14,
80339 München.

Ambasada Republicii Moldova în Germania a menționat că locaţia secţiei de votare din Kassel nu a fost schimbată din cauza restricțiilor pandemice impuse de autorităţile locale, precizând că va fi reorganizată logistic în măsură să răspundă cererii mari de alegători.

Menționăm că legislația Republicii Moldova nu prevede nici obligativitatea evidenței consulare a cetățenilor noștri stabiliți într-o țară pentru o perioadă mai îndelungată de 3 luni, nici obligativitatea (ca în Germania) înregistrării prealabile a alegătorilor care intenționează să-și exercite dreptul la vot în străinătate.

Dosar Media

Ai o noutate?