MAEIE: un nou regulament de transportare a corespondenței diplomatice, după scandalul diplomatic cu anabolizante

Ministerul Afacerilor Externe vine cu noi detalii despre microbuzul cu numere diplomatice care în care au fost depistate cutii cu anabolizante. Astfel, în urma verificărilor documentației interne, s-a constatat că mașina se afla într-o misiune de serviciu pe ruta Moscova – Chișinău – Moscova în perioada 2 – 5 decembrie 2020.

Conform verificărilor documentației interne, autoturismul vizat se afla într-o misiune de serviciu pe ruta Moscova – Chișinău – Moscova în perioada 2 – 5 decembrie 2020 în baza unei solicitări adresate MAEIE din partea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, în vederea transmiterii la Chișinău a poștei diplomatice curente”, se arată într-un comunicat al misiunii.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, precizează că acordă o deplină cooperare organelor competente și a inițiat măsurile interne de anchetă cu solicitarea explicațiilor de rigoare din partea colaboratorilor misiunii diplomatice vizate.

”De asemenea, ministerul a dispus elaborarea unui nou regulament privind transportarea corespondenței în cadrul instituțiilor serviciului diplomatic și întărirea securității interne”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost informat la 5 decembrie 2020, despre operațiunea specială efectuată de Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Vamal al Republicii Moldova cu implicarea unui mijloc de transport cu numere diplomatice arondate Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Investigațiile operative sunt în desfășurare și MAEIE este cointeresat în clarificarea tuturor circumstanțelor acestui caz, acordând deplina cooperare organelor competente.

Șoferul microbuzului cu numere diplomatice, reținut sâmbătă la postul vamal Palanca, în cadrul unei operațiuni SIS -VAMĂ, în care au fost depistate cutii cu anabolizante, în valoare de peste 8 milioane de lei, a fost pus sub învinuire.

Cazul a fost preluat spre investigare de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care a dispus învinuirea șoferului pentru tentativă de contrabandă cu anabolizante și substanțe psihotrope, și urmează să depună demers la arest pentru 30 de zile.

Potrivit legii, infracțiunea de contrabandă se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani în cazul persoanelor fizice, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Amintim că, la 5 decembrie curent, la ieșire din țară prin postul vamal Palanca, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate în comun cu angajații Serviciului Vamal au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare CD (corpul diplomatic).

Dosar Media

Ai o noutate?