Actualul lider al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar putea fi dat jos de la putere în urma unei lovituri de stat interne, deşi nu va fi neapărat urmărit sau sugrumat, este o figură prea patetică şi slabă pentru acţiuni atât de radicale, susţine Serghei Pugaciov, proprietarul Mezhprombank într-un interviu pentru jurnalistul din Ucraina, Dmitrii Gordon.
Serghei Pugaciov, un fost apropiat al lui Vladimir Putin spune că cei care vor încerca și, probabil, vor reuși să îi ia puterea președintelui rus Vladimir Putin sunt oamenii lui Dmitri Medvedev.
Politicianul și fostul președinte al Rusiei a fost nemulțumit de felul în care a plecat de la putere, în anul 2012, așa că a decis că vrea să îl atace direct pe Putin.
Totuși, nu el va fi cel care va conduce, din cauza faptului că este asociat cu războiul din Georgia, dar va fi o echipă a sa la conducere.
Cine sunt cei care ar putea conduce Rusia dacă Putin va cădea
„După părerea mea, cel mai probabil, va fi echipa lui Medvedev. Dar nu Medvedev va conduce pentru că a stat cândva la originile războiului georgian. Va fi o echipă Medvedev în ceea ce priveşte vârsta şi componenţa — oameni care, în primul rând, nu s-au pătat de sânge, iar în al doilea rând, la un moment dat, când în 2012 Medvedev a fost dat afară prin hărţuire şi Putin s-a întors, au pierdut şi ei totul. Dar, în acelaşi timp, aceştia sunt oameni care au fost în guvern şi administraţie şi au înţeles că sunt liberali, iar aceşti oameni există. Cel mai probabil, schimbul va fi în această direcţie”, a spus Pugaciov.
Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi partener de multă vreme al lui Vladimir Putin, a câştigat un nou mandat de cinci ani ca preşedinte al partidului de guvernământ Rusia Unită.
Medvedev este în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, o parte independentă a administraţiei prezidenţiale cu influenţă formală şi informală asupra politicilor legate de securitate. Medvedev a ocupat funcţia de preşedinte pentru un mandat, din 2008 până în 2012, făcând rocada cu Putin, pentru a-i permite să respecte limita constituţională de două mandate consecutive la conducerea Rusiei.
În 15 ianuarie 2020 Dmitri Medvedev a anunţat că guvernul pe care îl conduce demisionează pentru ca preşedintele Vladimir Putin să poată face modificările constituţionale pe care le doreşte. Medvedev a făcut anunţul surpriză la televiziunea de stat, alături de Putin.
Putin a propus un referendum pe tema schimbărilor constituţionale majore ce vor muta centrul de greutate al puterii dinspre preşedinte spre parlament şi premier, o decizie ce i-ar permite să rămână la cârma ţării după ce va părăsi Kremlinul, referendum care a şi trecut.
El a adăugat, de asemenea, că există o prăpastie uriaşă între cercul interior al lui Putin şi restul elitei conducătoare, inclusiv armata.
„Distanţa dintre Şoigu şi generalii care controlează efectiv armata este mult mai mare decât între Şoigu şi Putin la masă (fotografie celebră, – n.red.)”, a spus Pugaciov.
De aceea Putin, deşi este gata să declanşeze un război nuclear, este imposibil de făcut din punct de vedere tehnic.
„La un moment dat, când Elţîn a fost operat pe inimă şi a predat aşa-numita valiză nucleară lui Cernomîrdin, Jirinovski a fost întrebat: în opinia sa, Cernomîrdin ar returna această valiză lui Elţin? Jirinovski a spus atunci: ce… valiză! Ce crezi, un buton într-o valiză poate rezolva orice? Dacă Elţin spune: începe un război nuclear, nimeni nu îl va apăsa. Asistenţii şi secretarii săi personali nu se supun. Putin poate şi este gata să o facă, dar anturajul spune: un război nuclear nu lasă nicio şansă. Nu cred că va fi vorba de arme nucleare tactice”, a spus Serghei Pugaciov.
În acelaşi timp, el a menţionat că ruşii de rând nu vor influenţa în niciun fel răsturnarea lui Putin. Deşi vor ieşi în stradă, nu vor fi proteste în masă.