Foto: facebook/PAS

VIDEO// Maia Sandu cheamă poporul în stradă: De mâine începe lupta, ieșim la protest – SIS …

Președintele ales, Maia Sandu, cheamă poporul în stardă. Mâine, la ora 10:00, oamenii sunt așteptați în fața Parlamentului.

”Regimul lui Dodon merge urmele lui Plahotniuc. Ei încearcă să anuleze votul masiv din 14 noiembrie. Intenția de a scoate SIS din subordinea președintelui este un abuz. O tentativă de uzurpare a puterii în stat. Se încearcă păstrarea în captivitate politică a acestei instituții importante. Vom cere sprijinul poporului pentru a apăra democrația, trebuie să oprim împreunăm atacul asupra constituției. Mâine, la ora 10:00, vă așteptăm în fața Parlamentului la protest, echipați cu măști. Regimul lui Dodon și Șor vrea să anuleze voturile dvs. ei nu au frică și nici respect pentru popor și stat”, declară președintele ales.


PSRM a înregistrat un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea președintelui ales. Astfel, deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Asta deși, Igor Dodon și PSRM, strigau în gura mare că Vladimir Plahotnoiuc i-a luat SIS-ul din subordine și afirmau prompt că această instituție trebuie să fie în subordinea președintelui țării. Astfel, prin proiectul de lege, SIS va trece sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Parlament pe un termen de cinci ani.

Ce declarau socialiștii, în iunie 2019?

PSRM, în iunie 2019, argumentând trecerea SIS-ului în subordinea preşedintelui Republicii Moldova spunea că: „Limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui Republicii Moldova în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or, șeful statului este organul oficial, care formal ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității”.

PSRM, în decembrie 2020

„Având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară conform articolului 60 din Constituția Republicii Moldova, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al Republicii Moldova”.

Scoaterea totală a SIS de sub controlul șefului statului a fost operată la sfârșitul anului 2016 de către fosta majoritate dominată de Partidul Democrat, cu câteva săptămâni înainte ca Igor Dodon să fie învestit președinte. Restabilirea controlului prezidențial asupra SIS a fost convenită de PSRM și ACUM, la inițiativa președintelui în funcție, Igor Dodon, în iunie, 2019, când Partidul Democrat a cedat guvernarea.

Dosar Media

Ai o noutate?