Colaj: Dosar Media

LIVE//Maia Sandu anunță decizia finală după consultările, la care, ”PRO Moldova a pledat pentru guvern de tranziție”, iar ”Partidul ȘOR a declarat că e gata să-și asume guvernarea”

Astăzi, 28 decembrie 2020, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut consultări cu fracțiunile şi grupurile politice parlamentare. Subiectul discuțiilor – soarta Guvernului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

După ce a discutat cu toți reprezentanții fracțiunilor parlamentare, Maia Sandu a făcut declarații de presă. Ea susține că a constatat că nicio formațiune nu își asumă deschis că face parte dintr-o majoritate și poate să propună vreun Guvern.

Maia Sandu anunță că în curând va veni cu propunerile proprii privind depășirea situației create, în contextul în care prim-ministrul Ion Chicu și-a asumat funcția până la 31 decembrie.

”În câteva zile voi veni cu soluții pe care le văd eu pentru depășirea situației, conform Constituției”, a menționat Sandu.

Întâlnirea reprezentanților Platformei ”Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul ȘOR, cu președintele Maia Sandu, a durat câteva minute. Deputata Partidului ȘOR, Marina Tauber a ținut să accentueze că Partidul ȘOR este prima formațiune gata să-și asume responsabilitatea pentru situația complicată din RM.

Deputatul Sergiu Sârbu, a precizat că pot numi în decurs de 45 de zile un candidat care să dețină funcția de premier până la anticipate.

”Suntem pregătiți să avem alegeri și în luna mai, dar până atunci trebuie să avem un Guvern și un premier interimar, altfel riscăm ca RM să intre în colaps”, a spus Sârbu.

După desfășurarea consultărilor, deputatul PRO Moldova, Vladimir Cebotari a declarat că Republica Moldova nu poate intra în alegeri nepregătită, iar pentru asta ar fi nevoie de un Guvern cu un mandat limitat.

”Asta înseamnă că suntem obligați să luăm niște măsuri. Avem nevoie de un Guvern cu un mandat foarte limitat, care va veni cu reforme clare pe o durată limitată,  pachete sociale, în domeniul sănătății, pregătirea de vaccinare în masă și pregătirea terenului pentru alegerile parlamentare anticipate. În cazul în care declanșăm alegerile parlamentare anticipate pe un teren minat, nu vom avea un Parlament mai curat. Vom avea aceleași elemente coruptibile. Vom avea o dreaptă proeuropeană izolată și vom avea cetățenii noștri ostatici în continuare a luptelor politice. E nevoie de un Guvern funcțional.  Nu am ajuns la subiectul candidaților, se discută formule pe care urmează să construim anumite decizii politice. Nu trebuie să intrăm în alegeri nepregătiți. Asta înseamnă o pierdere a cursului proeuropean”, a spus deputatul Pro Moldova, Vladimir Cebotari.

”Avem nevoie de anticipate luând în considerare trecerea deputaților dintr-o formațiune politică în alta și nu o singură dată”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip

Liderul PDM,a adăugat că este important cine  va gestiona situația din țară, până la desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Propunerea noastră a fost că noi trebuie să avem elaborat un plan anti-criză pe termen scurt: gestionarea crizei pandemice, a celei economice și pregătirea pentru anticipate. Nu am vorbit despre guvern de tranziție, am vrut să înțelegem care este foaia de parcurs și echipa care gestionează această criză, nu este neapărat că este vorba despre o echipă guvernamentală. Nu am discutat potențiali oameni ai acestei echipe, dar PDM dispune de oameni profesioniști. Ne-am oferit să ne aducem aportul, în caz de necesitate”, a menționat Filip.

Fracțiunea Platformei DA și-a reiterat poziția față de organizarea alegerilor parlamentare anticipate, a declarat președintele fracțiunii Alexandru Slusari, după întrevederea cu președintele țării.

„Am avut un dialog productiv cu doamna Sandu. Platforma DA și-a reiterat poziția sa fermă și consecventă privind necesitatea alegerilor anticipate. Alegeri care trebuie să se producă în termeni cât mai proximi. În acest sens, am susținut poziția doamnei președinte. În același timp, am discutat despre un șir de riscuri, de probleme ce țin de gestionarea crizelor din țară legate, inclusiv, și de sabotajul din partea fostei guvernări. Am discutat despre riscurile legate de situația macro-financiară, bugetară, administrarea crizei pandemice și problemele agricultorilor”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputații PAS au declarat după consultări, că formațiunea pledează pentru autodizolvarea Parlamentului.

Mai mult, președintele în exercițiu al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, spune că formațiunea își va da votul pentru un premier doar după alegerile parlamentare anticipate, dar acum această variantă nu se ia în calcul.

”Am discutat despre situația în țară. Am constata că Guvernul a fugit de responsabilitate. Au avut grijă să dizerteze și să utilizeze tactica pământului pârjolit. Au demis toți secretarii de stat de la Ministerul Sănătății. Cea mai simplă cale pe care ar putea-o folosi deputații, ar fi ca deputații să nu adopte nici o hotărâre în terme de 90 de zile. Țara are nevoie de alegeri parlamentare anticipate. Ar trebui să ne comportăm ca oameni de stat. N-au fost nici un fel de propuneri. Noi nu am propus, întrucât optăm pentru anticipate. Chiar e bine că pleacă Ion Chicu. Noi ne vom da votul pentru un premier care va veni după anticipate, până atunci nu e cazul să discutăm despre candidaturi”, a declarat președintele în exercițiu al PAS, Igor Grosu.

Totodată, PAS a reiterat poziția declarată anterior că nu pledează pentru un Guvern de tranziție, întrucât pledează pentru alegeri anticipate.

”Orice idee și discuție despre un Guvern de tranziție amână alegerile anticipate. Orice Guvern, numit fie de salvare națională, va conserva situația bandiților și ”kuliokarilor” din Parlament”, declară Grosu.

Și deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Corneliu Furculiță, Petru Burduja și Radu Mudreac, au venit la consultările inițiate de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

După consultările avute cu șeful statului, Corneliu Furculiță a precizat că decizia de a susține un nou guvern va fi luată după ce va fi cunoscut numele candidatului și va fi făcut public programul de guvernare.

”În cazul când Maia Sandu are o candidatură la funcția de premier al Republicii Moldova noi vom analiza această candidatură, vom vedea programul Guvernului și, evident, decizia ne va aparține. Dar reiterez încă o dată poziția noastră – suntem pentru alegeri anticipate”, a declarat Corneliu Furculiță .

Dosar Media

Ai o noutate?