”Lipsa dreptății, laț în jurul gâtului” – Mesajul Maiei Sandu, la 12 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj, la 12 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Sandu susține că „dreptatea va putea fi făcută numai atunci când în acest stat vom avea o justiţie liberă şi curajoasă”, în contextul în care vinovaţii evenimentelor de atunci au fost protejaţi, au rămas în sistem, au fost achitaţi sau chiar au fost promovaţi în funcţii.

Vedeți mai jos mesajul integral

„Au trecut 12 ani din 7 aprilie 2009. În tot acest timp, oamenii au cerut să se facă lumină şi dreptate în legătură cu evenimentele din acele zile. Lipsa dreptăţii şi clarităţii doare, ne stă laţ în jurul gâtului. Nu au suportat niciun fel de consecinţe nici judecătorii care au emis sentinţe de condamnare a tinerilor, nici poliţiştii care au bătut oamenii în „coridoarele morţii”, nici şefii care au dat indicaţii şi apoi au acoperit şi protejat vinovaţii. Unii au rămas în sistem, achitaţi şi chiar promovaţi în funcţii. Alţii s-au aciuat în funcţii bine plătite în echipele noilor potentaţi ai vremii.

Cei care continuă să încalce legea şi să lucreze contra propriului popor pot face asta doar pentru că au protecţie – în procuratură, în instanţe, în parlament. Da, din păcate, avem încă în instituţii persoane care eliberează hoţi şi închid ochii la abuzuri. Însă noi putem rupe cercul lor de protecţie – ei sunt puţini şi se bazează unii pe alţii. Cei mai mulţi oameni în ţara noastră sunt cetăţeni oneşti, care plătesc taxe la stat şi trăiesc din bani câştigaţi pe merit.

Dovadă că putem reuşi e acelaşi 7 aprilie 2009, care a produs, totuşi, o schimbare în Republica Moldova. După 7 aprilie 2009, am devenit cu toţii mai cetăţeni: mai activi, mai implicaţi, mai puţin lăsători. Şi chiar dacă am avut destule dezamăgiri în aceşti 12 ani, am reuşit lucruri cu care ne putem mândri. Ne-am apărat libertatea şi nu am admis dictatura în ţara noastră. Construim în Moldova o societate deschisă, în care învăţăm să ne cerem drepturile şi să ne respectăm diferenţele.

În fiecare zi, cu fiecare judecător corupt care este dat afară din sistem, ne apropiem de vremuri mai bune. De curând, am semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătorului Serghei Lazari, care l-a achitat pe fostul vicecomisar Gumeniţă de orice vinovăţie în dosarul legat de 7 aprilie. Voi insista în continuare pe curăţarea sistemului judecătoresc de corupţi, iar asta ne va ajuta să curăţăm statul de corupţi şi criminali.

Ştiu că mai avem mult de lucru până construim aici o ţară în care vrem să trăim. Şi mai ştiu că un om, chiar şi în funcţia de preşedinte, nu poate face ordine de unul singur. Am nevoie de voi. Am nevoie să lucrăm împreună şi să credem că această ţară poate fi curăţată şi poate deveni o casă bună pentru oamenii cinstiţi. Pentru a-i opri şi a-i pedepsi pe cei care ne nedreptăţesc şi ne sărăcesc trebuie să facem ordine în Parlament şi să rupem lanţurile de protecţie a hoţilor. Dreptatea va putea fi făcută numai atunci când în acest stat vom avea o justiţie liberă şi curajoasă.

Vremurile bune vor veni şi în ţara noastră. Astăzi, dragi cetăţeni, vă rog doar două lucruri: să aveţi răbdare şi să vă protejaţi sănătatea”, este mesajul Maiei Sandu.

Dosar Media

Ai o noutate?