Klaus Iohannis vine la Chișinău, iată când

Președintele României Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale române, președintele României va merge la Chișinău după ce Maia Sandu își va prelua mandatul.

Administrația Prezidențială română a anunțat că președintele Iohannis a discutat la telefon, în această dimineață, cu Maia Sandu.

„ Președintele României și Președintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația doamnei Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidențial”, se arată într-un mesaj oficial al președintelui României.

În cadrul discuției, Președintele Klaus Iohannis a arătat că, rezultatul obținut de Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve.

Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, performante, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor direct. Eforturile în aceste direcții, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Totodată, președintele României își exprimă încrederea că Republica Moldova va găsi calea pentru generarea unei formule politice de guvernare care să susțină clar și ferm programul reformator al Președintelui ales și abordarea sa pro-europeană.

După procesarea a 2 143 din procesele verbale din cadrul scrutinului prezidențial, turul II, ceea ce reprezintă 100%, Maia Sandu obține 57,75%, iar Igor Dodon – 42, 25%.

De menționat că, la vot au participat 1 633 625 alegători, dintre care 262 103 sunt cei plecați peste hotare

Dosar Media

Ai o noutate?