Foto: CCN

Joe Biden, cel mai bătrân președinte din istoria SUA – lucruri neștiute

Joe Biden (77 de ani), candidat al Partidului Democrat, a devenit noul președinte al Statelor Unite după ce l-a învins pe Donald Trump.

În momentul în care a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2020, Joe Biden a declarat că susține două lucruri – angajații care „au construit această țară” și valorile care pot înlătura diviziunea.

Biden a câștigat Pennsylvania și a obținut astfel 273 de voturi electorale, învingându-l pe actualul președinte al Statelor Unite, Donald Trump.

Joe Biden s-a născut în data de 20 noiembrie 1942, în Scranton, Pennsylvania, dar s-a mutat în Delaware în copilărie. A absolvit Universitatea din Delaware în anul 1965 și Facultatea de Drept din cadrul Universității Syracuse în 1968.

Democratul a îndeplinit timp de 36 de ani funcția de senator al statului Delaware (1973-2009), iar apoi a devenit vicepreședinte în ambele mandate ale președintelui Barack Obama.

Joe Biden a fost căsătorit de două ori și a avut patru copii. Prima soție și doi dintre copii au decedat.

Una dintre prioritățile principale ale lui Joe Biden rămâne sistemul de sănătate, problemă pe care o discută în mod frecvent în contextul unor tragedii personale, conform New York Times. Biden și-a pierdut prima soție, Neilia Biden și fiica în vârstă de un an, Naomi, în urma unui accident de mașină produs în anul 1972. Ulterior, fiul său, Beau Biden, a murit în anul 2015 în urma unei tumori cerebrale.

De asemenea, fiul său, Hunter Biden, a suferit de o dependență de droguri, despre care atât el, cât și Joe Biden, au vorbit deschis în mai multe rânduri.

În momentul în care va fi învestit oficial în funcția de președinte al Statelor Unite, Joe Biden va avea 78 de ani.

Recordul precedent era deținut de Donald Trump, care avea 70 de ani în momentul în care a preluat funcția de președinte.

Înaintea lui Trump, recordul de cel mai în vârstă preşedinte era deţinut de Ronald Reagan, care avea aproape 70 de ani când a depus jurământul în 1981.

Înainte de Reagan, ar trebui mers în urmă cu peste 140 de ani, până la preşedintele William Henry Harrison. El avea 67 de ani când a fost ales în 1840, însă a devenit preşedintele cu cel mai scurt mandat, murind de o infecţie la plămâni în a 32-a zi după preluarea funcţiei.

În contextul în care Statele Unite se confruntă cu pandemia de Covid-19 și inegalitatea rasială, Joe Biden vrea să creeze noi oportunități pentru angajați, să reinstituie măsurile de protecție a mediului și dreptul la sănătate, precum și unele alianțe internaționale, conform BBC.

Dosar Media

Ai o noutate?