FOTO: Rise.md

INVESTIGAȚIE// ”Ceaus” – O operațiune unilaterală a serviciului militar ucrainean ar putea provoca un scandal diplomatic între Chișinău și Kiev?

Răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus din Republica Moldova a devenit subiectul unor importante dispute între politicienii moldoveni, dar și a unui posibil scandal diplomatic între Chișinău și Kiev.

Deocamdată, nu există o opinie publică clară din partea autorităților moldovenești în ceea ce ține de răpirea lui Ceaus, dar presa, bazându-se pe anumite informații, tinde să creadă tot mai mult că de această operațiune sunt responsabile serviciile militare de informații din Ucraina.

Într-o investigație publicată de rise.md, la patru zile de la răpirea judecătorului ucrainean, se menționează despre legătura serviciilor ucrainene și răpirea lui Ceaus, fiind ”utilizate” persoane cu un trecut dubios care au venit și au părăsit Republica Moldova în aceeași perioadă. Coincidență? E prea mult spus, spun jurnaliștii de investigație de la RISE.

”Astfel, potrivit informațiilor, urmele serviciilor speciale ucrainene și ale foștilor oficiali de securitate sunt evidente. Au ajuns în Moldova și au părăsit țara aproape în același timp, iar doi dintre ei înșiși au confirmat jurnaliștilor că se aflau în Republica Moldova exact în momentul în care Ceaus a fost răpit”, se menționează în investigație.

Potrivit investigație, în operațiunea privind răpirea fostului judecător ucrainean sunt implicate zece persoane, fiind vorba despre foști colaboratori ai serviciilor ucrainene, dar și alte persoane cu un trecut dubios.

În mass-media locală au apărut informații că Ceaus a fost scos din Republica Moldova cu o mașină care are legătură cu ambasada Ucrainei. În același timp, partea ucraineană a dat asigurări că nu este implicată în această poveste. Asta deși, interesele sunt foarte mari.

Jurnaliștii de la RISE publică și niște imagini ale mașinii cu plăcuțele de înmatriculare ale Ambasadei Ucrainei. Totodată, după ce au colectat înregistrări de la diferite camere de supraveghere video, jurnaliștii RISE Moldova au găsit și alte mașini cu care s-ar fi deplasat răpitorii.

De asemenea, ziariștii au reușit să obțină copii ale pașapoartelor tuturor celor zece persoane, care, potrivit surselor RISE, ar fi fost implicate în răpirea judecătorului și s-ar afla în vizorul organelor de anchetă din Moldova. Aceștia s-ar fi aflat în Republica Moldova exact în perioada când a fost răpit Ceaus, unii dintre au și declarat că aflarea lor în țara noastră și ieșirea din Moldova în ziua răpirii judecătorului e pură coincidență.

Trei dintre cei vizați în investigația RISE ar avea conexiuni cu serviciul militar de spionaj al Ucrainei, unul fiind diplomat, iar ați trei au activat în cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei.

Dacă în urma anchetei pe care o efectuează organele de competente din Republica Moldova, se vor confirma cele menționate în investigația jurnaliștilor de la RISE, atunci relațiile moldo-ucrainene ar putea fi dinamitate, fiind o lovitură dură pentru statul de drept al Republicii Moldova, efectuată unilateral de către forțe străine.

Amintim că magistratul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit la Chișinău.

Poliția a pornit un proces penal pe acest caz, iar o persoană a fost reținută.

.

.

.

 

Dosar Media

Ai o noutate?