Interviu cu Silviu Bivol, primarul comunei Țipala – Cât de greu e să fii primar într-o localitate cu peste 4500 de oameni

A venit în fotoliul de primar al comunei Țipala din Ialoveni, la 37 de ani, după ce a câștigat bătălia în turul doi de scrutin. Silviu Bivol este la prima sa experiență de acest fel, anterior a deținut funcția de consilier local. Problemele localității îi erau cunoscute, totuși, odată ajuns în fotoliul de primar al localității, pe umerii săi s-a așezat responsabilitatea de a îmbunătăți situația comunei din care fac parte satele Țipala, Bălțați și Budăi.

De la învestirea sa în funcție, a trecut un an deja, e prima dată când va face bilanțul în calitate de primar. Dosar Media a încercat să afle din prima sursă cum e să gestionezi o localitate rurală cu peste 4500 de locuitori, care sunt problemele cu care se confruntă și câte poți reuși în doar un an, având resurse financiare puține, fiind în plină pandemie de coronavirus și în an electoral.

Cum descrieți localitatea în fruntea căreia vă aflați acum? Cum e comuna Țipala în 2020?

Comuna Țipala este formată din trei sate:Țipala, Bălțați și Budăi, având 1493 de gospodării și 4541 de locuitori. Oameni buni la suflet și săritori la nevoie, asta o demonstrează și mobilizarea în nenumărate rânduri pentru fapte bune.

O bună parte din locutori sunt plecați peste hotarele țării, tinerii sunt cei care de regulă preferă să plece. Ne bucură faptul că mai avem tineri, că se mai nasc copii. Actualmente, Liceul Teoretic din Țipala este frecventat de 530 elevi, iar în cele 2 grădinițe, ”Ghiocel” din satul Țipala și ”Romanița”, din satul Bălțați, sunt înmatriculați 220 de copii.

Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați în comuna Țipala?

Specificul și problemele celor trei sate sunt identice, acestea sunt legate de infrastructură: drumuri, gazificare, canalizare, iluminare, poduri, etc.

Cum ați găsit localitatea în 2019, dacă ar fi să discutăm despre datorii sau bani în bugetul local?

La sfîrșitul anului 2019, mai exact pe 1 noiembrie 2019,  Primăria Țipala avea datorii de 318,4 mii lei și un sold al mijloacelor bănești de 581,1 mii lei. La moment, în 2020 la pe 1 noiembrie, primăria a redus datoriile la 251,2 mii lei și dispune de un sold de mijloace bănești 852,2 mii lei.

Care au fost prioritățile în momentul când ați venit în fotoliul de primar?

La începutul mandatului ne-am propus să realizăm mai multe lucruri, printre care: colectarea gunoiului menajer de la gospodăriile din localitate și transportarea deșeurilor la gunoiștea amenajată de primărie; reparația Oficiului Poștal; proiectarea iluminării stradale; construcția capitală a drumurilor locale; schimbarea pompelor submersibile sovietice de tip ЭТВ pe pompe europene tip VELO. Au fost proiecte ambițioase și deloc ușoare.

În general, sunteți mulțumit de ceea ce ați realizat până acum?

Oamenii sunt cei care pot aprecia ce ne-a reușit mai mult sau mai puțin, dar haideți să le luăm pe rând, referindu-ne la fiecare localitate în parte.

După tragicul accident din 21 aprilie 2020, din satul Bălțați, unde în urma unei explozii a unui obuz au avut de suferit doi minori, la insistența și implicarea mea, am solicitat Forțelor Armate să intervină cu Batalionul de Geniști din cadrul Armatei Naționale, să inspecteze tot teritoriul pădurii din localitate, unde a fost găsită acea bombă.

Începând cu 22 aprilie, două luni geniștii au deminat pădurea Bălțați, cu o suprafață de 46 ha. Acolo au găsit și detonat 1268 de obuze. Este una din marile realizări ale acestui an.

Citește și: Pădurea bombelor de la Bălțați, locul unde tragediile s-au ținut lanț

În satul Bălțați au fost construite în variantă albă câteva străzi: strada Trandafirilor cu o lungime de 150 de metri, costul lucrărilor fiind de 70 de mii de lei; strada Tineretului, peste 260 de metri, pentru care s-au alocat 120 de mii de lei; strada Ion Creangă, în jur de 180 de metri, a costat 80 de mii de lei și strada Alexei Mateevici -130 de metri, costul lucrărilor fiind de 40 de mii de lei.  În localitate a fost organizată deja colectarea gunoiului menajer și a fost lichidată gunoiștea neautorizată.

În satul Budăi am reușit să lichidăm gunoiștea neautorizată, din preajma cimitirului. Ulterior am amenajat spațiului din fața cimitirului prin lărgirea și extinderea locului pentru parcare. A fost reabilitată strada Vasile Alecsandri cu o suprafață de 1800 de metri pătrați, costurile lucrărilor ridicându-se la 50 de mii de lei. În localitate a fost extins iluminatul public, cu o lungime de peste 800 de metri, au fost montate 15 corpuri de iluminat, valoarea acestor lucrări a fost de 11 mii de lei.

În satul Țipala, am organizat colectarea centralizată a gunoiului menajer, de două ori pe lună, de la fiecare gospodărie

Am reparat Oficiului Poștal, care era într-o stare dezastruoasă. Acum oficiul dispune și de o rampă de acces. Acest lucru facilitează accesul mamelor cu cărucioare, dar și a oamenilor care suferă de anumite prombleme locomotorii.

Am obținut un grant de la Fondul Ecologic pentru continuarea proiectului de extindere a canalizării. Doar în 2020, până la moment s-au construit 1300 de metri de canalizare, costurile acestor lucrări sunt de peste 314 mii lei. Am gazificat un sector din satul Țipala, care include 24 de case, traseul este de peste 1,3 km.

Sediul nou al Primăriei Țipala acum se bucură de scări bune și zonă de acces frumos amenajată. Valoarea acestui proiect fiind de 140 de mii de lei.  În localitate am instalat trei stații de așteptare a transportului public, pentru care s-au alocat 87 de mii de lei.  De asemenea, în sat a fost extins iluminatul public – peste doi km.

Anul acesta am reușit să reparăm mai multe drumuri din localitate. Unele au fost reabilitate în variantă albă, altele au fost betonate sau asfaltate. Banii au fost alocați de Fondul Rutier de Stat, Fondul de Intervenție, programul ”Drumuri Bune”, dar și de oamenii din localitate care au contribuit financiar pentru reparația drumurilor: str. Măcieșului – 60 de mii de lei; str. Alexandru cel Bun – 30 de mii de lei; str. Sfatul Țării – 20 de mii de lei;  str. Biruinței – 30 de mii de lei; str. Trandafirilor 75 de mii de lei; str. Dacia – 60 de mii de lei; str. Luceafărul – 215 mii de lei;  str. Alexandru Lăpușneanu  251 de mii de lei; str. Delinschi – 843 465 lei; str. Nicolae Sulac – 415 695 lei din programul ”Drumuri Bune” și 700 000 de lei, contribuția Primăriei Țipala.

Este complicat să fii primar într-o localitate rurală? Știu că unii primari deseori fac mult mai multe lucruri decât scrie în ”fișa de post”?

Este adevărat. Așa sunt circumstanțele. De exemplu, problemele legate de gestionarea aprovizionării cu apă a satelor, iluminatul stradal, colectarea deșeurilor menajere sunt tot pe umerii mei, fapt care îmi dublează sau chiar triplează activitatea de zi cu zi în calitate de primar.

Anul 2020 se caracterizează ca un an foarte greu, pandemia de coronavirus multora le-a dat peste cap planurile. Cum v-ați descurcat?

A fost mai greu, totuși în localitate lucrurile s-au mișcat spre bine. Pe lângă cele enumerate mai sus, am obținut prin insistență gazificarea unui sector de 27 de case în Țipala, care deja a început și se va finisa până la sfârșitul anului 2020. Am inclus în bugetul pentru 2021 gazificărea câtorva sectoare din satele Bălțați și Budăi. Ne-a reușit până acum să realizăm proiectarea iluminatului public pe o lungime de 4,3 km, este un proiect ambițios pe care îl vom încheia până la finele anului 2020. Am scris nenumărate demersuri pentru a mișca lucrurile din loc în vederea reabilitării drumului G105 Pojorăni-Țipala, care se tot tergiversa. Astfel, pe 5 noiembrie 2020 a fost semnat contractul de finanțare cu Banca Mondială în valoare de 80 de milioane de dolari, plus 130 de milioane de lei urmează să fie alocate din Fondul Rutier de Stat.

Citește și: Pe 1 decembrie începe reparația drumului ce leagă satele Țipala, Pojăreni, Costești, Zâmbreni și Horești

Aceste realizări se datorează în primul rând echipei primăriei și desigur conlucrării între primar și consilierii locali. Dar și la nivel raional am avut o colaborare bună cu consilierii, care ne-au susținut financiar anul acesta pentru proiectul canalizării – 170 de mii de lei, construcția iluminatului public – 150 de mii lei și un aport pentru grădinițe în valoare de 28 de mii de lei.

Cine este persoana care vă susține și vă este mereu alături?

Un mare sprijin în tot ce fac pentru localitate mi-l acordă soția mea, care de fiecare dată vine cu multe idei sociale. Am reușit să distribuim 10 scaune rulante pentru persoane cu dizabilități.

Am felicitat 15 bunicuțe cu vârstă mai mare de 85 de ani cu ocazia zilei de 8 martie. Am mobilizat agenții economici, dar și persoane fizice și am ajutat 100 de bătrâni, oferindu-le produse pentru masa de Paști.
Am reușit să ajungem la inimile oamenilor pentru a ajuta cei doi copii care au suferit din cauza exploziei. Am felicitat 50 de copii la 1 iunie, le-am oferit în dar dulciuri în semn de recunoștință pentru reușitele frumoase.

Vă mulțumesc!

 

Dosar Media

Ai o noutate?