Foto: facebook/Ministerul Apărării

Pădurea bombelor de la Bălțați, locul unde tragediile s-au ținut lanț

În 2020 în Republica Moldova au fost câteva alerte cu bombă. Să ne amintim de alertele false de la Ambasada Rusiei, două la diferență de câteva zile. Ce se întâmplă în cazul unei alerte cu bombă?  Imediat poliția înconjoară locul, evacuează oamenii, iar geniștii verifică dacă există un obiect explozibil.

Despre alertele cu bombă din Chișinău au scris site-urile. Televiziunile s-au grăbit să facă transmisiuni directe de la fața locului, iar oamenii au stat cu sufletul la gură până când polițiștii au anunțat că alerta a fost falsă. Circulația în zonă este reluată, totul revine la normalitate în câteva minute.  Asta se întâmplă în Capitală.

La doar 40 de km de Chișinău, în satul Bălțați, alerte cu bombă nu au fost. Nimic nu prevestea o posibilă explozie, totuși bombele explodau uneori în mâinile unor copii. Un joc periculos, care îi schilodea sau chiar le lua viața.

După 75 de ani de la încheiere celui de-al Doilea Război Mondial, ecoul lui e viu la propriu.

În 2002, un băiat de 14 ani şi tătal său au murit, iar mama a fost grav rănită, în urma exploziei unui proiectil. Băiatul a găsit obuzul la marginea satului şi l-a adus acasă, unde a și sărit în aer. Despre pădurea bombelor de la Bălțați își aminteau autoritățile  atunci când se mai întâmpla o tragedie. Apoi, cu trecerea timpului, această problemă era trecută cu vederea. De parcă nici nu ar exista un teritoriu minat.

Pădurea are o suprafață de peste 46 de hectare. Aceasta se află la o aruncătură de băț de casele oamenilor și la doar câțiva metri de terenurile agricole. E locul unde, deseori, după ore întregi de muncă istovitoare, localnicii își luau prânzul sau se adăposteau de arșiță. Este locul unde copiilor le place să alerge. Puțini, însă conștientizau că la doar câțiva centimetri în țărână, chiar acolo unde s-au așezat să se odihnească, sunt bombele gata să explodeze. Și au explodat…

Pe 21 aprilie 2020, doi tineri de 13 și respectiv 14 ani au găsit un obuz care s-ar fi aflat în pădurea de la Bălțați din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, totul a continuat ca un joc periculos cu bomba, ca urmare a exploziei adolescenții au rămas schilodiți. Fără o mână, cu picioare sfărâmate și cu o accentuată traumă psihologică.

Pe unul dintre băieți îl cunosc de mic, a crescut în ochii mei. Băiat ager la minte și harnic, cu piele măslinie. Când era mic, le spuneam rudelor că fetele își vor rupe capul după el. Și iată că un joc nevinovat, l-a lăsat fără o parte a brațului drept și cu sechele pe viață. Acum este nevoit să învețe să se descurce cu o singură mână, cea stângă.

În timp ce copii erau în spital, consătenii au adunat bani pentru a ajuta familiile. Cheltuielile pentru tratament nu au fost deloc mici.

Oamenii din sat spun că au trăit cu frica în sân de când se țin minte. Ani la rând s-au rugat la Dumnezeu să fie bine și să nu mai moară nimeni.

După fiecare tragedie nimeni nu le garanta că în curând nu s-ar mai putea întâmpla una. Totuși, după tragedia din aprilie, o echipă de geniști a fost solicitată să inspecteze toată zona. Primarul din localitate, Silviu Bivol, nu a putut să asiste pasiv și a hotărât să meargă până în pânzele albe, dar să fie sigur că nimeni nu va mai avea de suferit. Și-a dorit ca despre tragediile din pădurea bombelor să se vorbească doar la timpul trecut.

Pe 2 iulie 2020, Geniștii Batalionului ”Codru” au raportat ”Misiune îndeplinită la Bălțați!”. Au cercetat fiecare centimetru din cele 46 de hectare de pădure, militarii au reușit să identifice și să lichideze peste 1260 de obiecte explozive din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, confirma la ceremonia de incheiere a misiunii că aceasta a fost o provocare foarte periculoasă pentru geniști, dar au reușit într-un final să le redea oamenilor siguranța că nu vor mai călca pe bombe.

Pentru locuitori satului Bălțați anul 2020 va rămâne în memorie ca unul special, deoarece de acum înainte se vor simți mai în siguranță. Ei nu vor mai tresări la sunetul asurzitor al exploziilor.

Cristina Bumbu

Ai o noutate?