”În cuvinte au acceptat, dar în practică nu vedem acest lucruI” – llham Aliyev spune că Armenia împiedică punerea în funcțiune a coridorului Zangezur

Ilham Aliyev spune că Armenia împiedică punerea în funcțiune a coridorului Zangezur. Potrivit președintelui Republicii Azerbaidjan, Armenia ar fi trebuit să asigure un coridor pentru a uni partea principală a Azerbaidjanului și Republica Autonomă Nakhchivan.

“Am propus cinci principii pentru semnarea unui tratat de pace cu Armenia. În cuvinte le-au acceptat, dar în practică nu vedem acest lucru. Din nou, o tactică de amânare. Conform actului de predare semnat de Armenia la 10 noiembrie 2020, forțele armate ale Armeniei urmau să fie retrase din Karabah. Dar acestea nu au fost încă retrase în totalitate. Armenia ar fi trebuit să asigure un coridor pentru a uni partea principală a Azerbaidjanului și Republica Autonomă Nakhchivan. Până astăzi, nu numai că nu ni s-a dat coridorul, dar nu ni s-a spus nici măcar traseul acestuia. Nu s-a efectuat nicio activitate practică. Acum am construit căi ferate și drumuri până la Zangilan. La sfârșitul anului viitor vom aduce atât calea ferată, cât și autostrada până la granița cu Armenia. Cu toate acestea, în Armenia nu se face nimic și se pare că nu vor să facă nimic. Ei încă trag de timp”, a declarat președintele azer în orașul eliberat Lachin.

Aliyev a acordat o atenție deosebită provocărilor militare comise de partea armeană.

Numai în districtul Lachin au fost amplasate peste 1.400 de mine noi. Aceste mine au fost îngropate în 2021, adică după război. Acesta este un act terorist deschis împotriva Azerbaidjanului. Peste 240 de cetățeni din Azerbaidjan au fost uciși sau grav răniți după război în urma exploziilor din câmpurile minate. Deci războiul continuă împotriva noastră, oamenii noștri mor. Ne putem permite? Nu putem permite niciodată acest lucru”, a dăugat Aliyev

Ilham Aliyev despre luptele cu Armenia: “Acesta este pământul nostru”

Pe 13 septembrie, când a fost comisă o altă provocare împotriva noastră, armata azeră a răspuns și l-a pus pe inamic la locul său. Sper că le-a dat în sfârșit o lecție. Pentru că au văzut că nimic și nimeni nu ne poate opri. Apelurile, declarațiile și inițiativele nimănui nu ne vor opri. Suntem pe pământul nostru și ne apărăm pământul. Pozițiile noastre de-a lungul frontierei ne permit să anticipăm orice provocări armenești și să luăm măsurile necesare. Ne aflăm în poziții avantajoase la granița dintre Azerbaidjan și Armenia, de la Muntele Murov până la râul Araz. Aceste poziții ne oferă atât un avantaj militar, cât și capacitatea de a controla vizual o zonă mare, inclusiv controlul unor linii de comunicații importante, iar noi suntem deja în aceste regiuni. Nu am mai fost la aceste granițe de treizeci de ani”, a declarat președintele azer Ilham Aliyev în orașul eliberat Lachin, comentând recentele lupte de la granița Azerbaidjanului cu Armenia.

“De la sfârșitul celui de-al doilea război din Karabah am ajuns la granițe. Nu există vreun temei pentru care Armenia ne-ar acuza că am intrat pe teritoriul său. În primul rând, dacă granița ar fi fost acolo unde afirmă ei că este, ar fi stabilit-o, ar fi construit liniile de frontieră, ar fi stabilit comunicațiile, ar fi efectuat lucrări de inginerie. Însă, ei au crezut că toate regiunile Karabah și Zangezur vor rămâne cu ei. De aceea nu s-a făcut nimic la granița dintre Azerbaidjan și Armenia”, spune Ilham Aliyev. – Adică, fără o delimitare a frontierei noastre, nimeni nu poate spune pe unde trece aceasta. Repet, suntem pregătiți pentru discuții și ne asumăm responsabilitatea pentru comisiile de delimitare – comisiile azeră și armeană. Am colectat toate hărțile. Vreau să spun încă o dată că avem toate hărțile, inclusiv cele din secolul al XIX-lea, secolul al XX-lea și cele anterioare. Iar aceste hărți arată clar cine se află pe ce pământ. Deci nimeni nu ne poate acuza fără delimitare.

Ilham Aliyev a declarat că Azerbaidjanul nu a dorit război și acesta este motivul pentru care negociază de aproape 30 de ani.

”De aceea, dorim să semnăm un tratat de pace cu Armenia după încheierea celui de-al doilea război din Karabah. Cu toate acestea, dacă inamicul ne provoacă, vom da un răspuns demn. Armenia trebuie să se gândească cu precauție astăzi. Nimeni nu poate vorbi cu noi în limbajul ultimatumurilor și nu ar trebui să se bazeze pe nimeni. Încă o dată aș dori să spun că nimeni și nimic nu ne poate opri. Suntem susținători ai legii, justiției, dreptului internațional și am protejat, apărat și restaurat integritatea noastră teritorială. Am reușit să arătăm lumii întregi de ce suntem capabili, ne-am eliberat țara prin forță și suntem mândri de acest lucru”, a adăugat Aliyev.

Totodată, președintele Republicii Azerbaidjan susține că tot poporul azer, toți azerii din lume sunt mândri de acest lucru.

Suntem mândri de martirii noștri, de armata noastră și de soldații noștri, iar steagul tricolor care flutură astăzi aici este simbolul victoriei noastre. Și acum a venit vremea să reconstruim orașul Lachin. Pregătirile sunt deja în curs de desfășurare. Am trimis aici mai multe echipe imediat după 26 august, întregul stoc de locuințe va fi analizat și numărat și se vor calcula pagubele. În același timp, vor fi pregătite propuneri de lucrări urgente. Orașul Lachin, satul Zabukh și satul Sus vor fi reparate primele. Sunt sigur că vom reuși acest lucru în viitorul apropiat. Pentru că munca pe care am făcut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace – lucrările de construcție și de restaurare pe scară largă – arată că ne restaurăm și vom continua să ne restaurăm pământul și patria pe cheltuiala noastră.”

Dosar Media

Ai o noutate?