În Azerbaidjan va fi construită o centrală eoliană de mare capacitate

În Azerbaidjan va fi construită o centrală eoliană de mare capacitate

În Azerbaidjan va fi construită o centrală eoliană de mare capacitate cu investițiile de 100% ale companiei ACWA Power, din Regatul Arabiei Saudite, una dintre cele mai mari companii energetice din lume. Piatra de temelie a „complexului de mori de vânt” a fost pusă joi, 13 ianuarie, în cadrul unei ceremonii la care a participat și președintele azer, Ilham Aliev.

Centrala eoliană „Khizi-Absheron”, cu o capacitate de 240 MW, „va contribui la securitatea energetică a Azerbaidjanului”, a declarat președintele, citat de report.az.

„Construirea acestei stații arată încă o dată că statul azer acordă o mare importanță producției de energie regenerabilă. În urmă cu aproximativ un an, a fost semnat un acord executiv între Ministerul Energiei al Azerbaidjanului și ACWA Power din Arabia Saudită. (…) Această centrală va fi cea mai mare centrală electrică din sectorul energiei regenerabile din Azerbaidjan. Capacitatea sa de producție este de 240 de megawați și în mod firesc, așa cum am spus, va contribui la securitatea energetică a țării noastre și va duce, de asemenea, la crearea unui număr mare de locuri de muncă. În plus, vor fi soluționate problemele de economisire a gazelor naturale pe care le avem în planurile noastre. Desigur, această stație va avea o mare importanță în reducerea impactului negativ asupra mediului”, a declarat Ilham Aliev în cadrul ceremoniei.

Liderul Azerbaidjanului a spus că „investitorii străini cunosc faptul că vorba  noastră este la fel de valoroasă ca semnătura noastră”, adăugând că în țara sa a fost creat un climat investițional favorabil și, de asemenea, protejarea investițiilor străine este asigurată la un nivel înalt.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?