Foto:Tass

”Implicarea instituțiilor de stat” în răpirea judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, subiectul unei discuții telefonice dintre Ciocoi și Kuleba – Primele declarații

Instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Mykola Ceaus, iar pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător ar putea fi creat un grup de lucru comun moldo-ucrainean.

Declarații în acest sens au fost făcute de Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, astăzi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul moldovean al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi.

În cadrul discuției, Dmytro Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale.

La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean.

De asemenea, cei doi omologi au efectuat un efectuat un schimb de opinii privind situația din estul Ucrainei, fiind reiterată poziția Republicii Moldova de susținere fermă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internațional recunoscute.

Dosar Media

Ai o noutate?