Ilham Aliyev despre războiul din Ucraina: “Nimeni nu știe ce se va întâmpla”

Azerbaidjanul a pledat întotdeauna pentru integritatea teritorială a tuturor țărilor și rămâne ferm pe această poziție, a declarat președintele Ilham Aliyev în cadrul conferinței internaționale “De-a lungul Coridorului Mijlociu: geopolitică, securitate și economie”, ca răspuns la o întrebare despre conflictul ruso-ucrainean, scrie haqqin.az

“Cred că nimeni nu știe ce se va întâmpla. Noi nu suntem implicați în asta, primim informațiile din surse deschise. Dar, după cum putem vedea, evoluțiile internaționale în legătură cu acest conflict sunt complet imprevizibile. Cea mai importantă întrebare este când și cum se va termina. Multe lucruri în lume vor depinde de asta. Prin urmare, din partea mea, ar fi, cum să spun, foarte iresponsabil să comentez modul în care va evolua situația. Totul depinde de o serie de factori, de politica guvernului rus, de politica guvernului ucrainean și de alianța occidentală care sprijină armata ucraineană”, a declarat șeful statului azer.

Președintele Azerbaidjanului a precizat că “este necesară conștientizarea faptului că războiul trebuie să se sfârșească… Azerbaidjanul a pledat pentru integritatea teritorială a tuturor țărilor în cadrul tuturor forurilor internaționale și rămânem fermi pe această poziție. Noi înșine am avut de suferit de pe urma încălcării integrității teritoriale. Integritatea teritorială este un principiu fundamental al dreptului internațional. Pe de altă parte, există o abordare selectivă cu referire la integritatea teritorială a diferitelor țări”.

Vorbind despre faptul că, în perioada ocupației Azerbaidjanul a fost întotdeauna dezamăgit de diversitatea abordărilor conflictelor din spațiul post-sovietic, Ilham Aliyev a declarat: “Când a fost vorba de conflictele din Georgia, Moldova, înainte de Ucraina, a existat un sprijin clar pentru integritatea teritorială ale acestor țări. În cazul Azerbaidjanului, nu am auzit niciodată o astfel de abordare sau declarație deschisă din partea mediatorilor. Pur și simplu ni se spunea: Trebuie să ajungeți la un acord”. La întrebarea: “Cum rămâne cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU?” – era liniște. “Cum rămâne cu Actul final de la Helsinki?” – era liniște. Și am spus: “Bine! Aceasta este realitatea. Iar noi vom schimba această realitate”. Și am început să ne pregătim pentru a realiza această schimbare”.

Remarcând că situația a fost schimbată nu de dreptul internațional, nu de ONU, nu  de abordarea constructivă a Armeniei, ci de armata, poporul și voința politică a Azerbaidjanului, șeful statului a declarat: “Astfel, realitatea necesită a fi schimbată. Dacă există destulă putere pentru a acționa –  o faci, dacă nu – îți aduni forțele. Dacă vrei o viață liniștită, te conformezi acestei realități. Noi am ales o cale diferită. Am fost întrebat despre nopțile nedormite. Da, am avut multe nopți nedormite în perioada de ocupație, nu din cauza sentimentului că s-ar putea întâmpla ceva, ci din cauza sentimentului de furie – realizărea faptului că această nedreptate este o reflecție a modului în care este condusă această lume. Credința în dreptate am căpătat-o abia după ce am câștigat războiul. Am început să cred din nou în dreptate. Iarăși, nu știu care va fi finalul. E clar ceea ce a fost făcut de noi. Abordarea noastră pentru restabilirea integrității teritoriale este, de asemenea, cunoscută. Trebuie să fii puternic”.

Dosar Media

Ai o noutate?