Igor Popa a rămas fără licența de avocat, după ce Vlad Filat s-a plâns că i-a violat secretul corespondenței

Fostul apărător al ex-premierului Vlad Filat, Igor Popa, a rămas fără licență de avocat. Aceasta i-a fost retrasă, luni, de Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Popa a calificat hotărârea drept una „ilegală”.

„Comisia pentru Etică și Disciplină nu este instanța adevărului și m-am convins personal. Membrii Comisiei care au votat această hotărâre au sfidat nu doar garanțiile procedurale, dar și valorile unui stat de drept. Urmează să-mi găsesc dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Consider că este de datoria noastră, a tuturor celor care activează în domeniul dreptului, să facem distincție între secretul profesional, libertatea de exprimare și obligațiile avocatului”, a scris Igor Popa pe Facebook.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a anunțat în luna septembrie că a depus câteva plângeri la Procuratură pe numele fostului său avocat, Igor Popa. Între altele, fostul premier, se plângea pe „violarea secretului corespondenței și colectarea ilegală de informații referitor la viața privată”. De asemenea, el a cerut și implicarea Uniunii Avocaților, insistând pe „examinarea în cadrul Comisiei pentru etică și disciplină a comportamentului și acțiunilor avocatului”.

Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza unui auto-denunț depus de Ilan Șor, pe atunci primar de Orhei, care afirmase ca a fost forțat de Filat sa-i dea cadouri valoroase si bani. Un an mai târziu ex-premierul Filat a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste și ispășirea a două treimi din detenție a permis eliberarea lui Vlad Filat în decembrie anul trecut.

Dosar Media

Ai o noutate?