Igor Dodon – vizită fulger la Moscova, după detronarea sa – opinie

După ce a fost detronat de contracandidata sa, Maia Sandu, în primul tur al alegerilor prezidențiale, Igor Dodon ar trebui să dea niște explicații serioase Moscovei. Mai ales că, deja nici anturajul lui Dodon nu mai crede că există șanse ca acesta să mai ia un mandat la Președinție.

Deși Dodon îi asigura pe ruși că va avea un scor de cel puțin 40 de procente și va fi în avantaj cu cel puțin 6 la sută față de Maia Sandu, acesta a fost vizibil șocat de rezultatul pe care l-a obținut în primul tur. Însă, și mai șocați au fost finanțatorii săi de la Moscova. Acum, Dodon ar trebui să dea fuguța la Moscova pentru a explica cum a fost acest lucru posibil și ce a făcut timp de patru ani. Iar fraza că ”totul este sub control”, cum îi place președintelui în exercițiu, care își trăiește ultimele zile în acest fotoliu, să spună, nu va mai fi valabilă, întrucât, totul este clar pentru toată lumea, cu excepția cazului în care, Dodon va călca peste capete și va frauda masiv alegerile.

Și Moscova înțelege că Dodon e o ”stea” pierdută

Atât consultanții politici a lui Dodon, cât și Putin înțelege că acesta e deja istorie. Acest fapt o demonstrează și declarațiile oficiale ale Ministerului Rus de Externe, în care precizează că, Federația Rusă va ”colabora cu orice președinte ales de popor”.

Moscova este deschisă să colaboreze cu orice președinte al Moldovei, care va fi ales în turul doi. Noi suntem dispuși să lucrăm cu poporul Moldovei. Dacă poporul Moldovei va alege un președinte sau altul, noi vom lucra cu acesta”, a declarat jurnaliștilor ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit TASS.

În acest context, Rusia, se pare că, își va schimba mizele la Chișinău, inclusiv ar putea să aibă o atitudine neutră în raport cu Maia Sandu, o poziție cât se poate de acceptabilă, întrucât nici rușii nu mai pot înghiți minciunile lui Dodon, care umblă cu ghicitul în ouă. Ori, liderul de la Kremlin, potrivit anturajului său, are o simpatie aparte pentru oamenii cu verticalitate, care nu se înclină pentru a lua ”Kuliokul” de jos.

Din acest motiv, Dodon i-a încurcat Maiei Sandu să meargă într-o vizită oficială în Federația Rusă, când lidera PAS se afla în funcția de premier. Teama președintelui în exercițiu că Maia Sandu ar putea fi primită onorabil și poate chiar simpatizată de administrația de la Moscova a fost una vizibilă.

Dacă Igor Dodon va pune la cale fraudarea alegerilor și victoria sa cu orice preț, inclusiv împiedicând diaspora să voteze, va avea și mai mult de pierdut. Acest lucru va scoate oamenii în stradă masiv, întrucât poporul va dori libertate și să nu fie prizonier în ”Kuliokul” lui Dodon încă patru ani de zile.

Într-un caz sau altul, Dodon va avea o vizită fulger la Moscova, după ziua de 15 noiembrie, când va primi un knock out definitiv de la Maia Sandu.  

Editorial de A.ȚURCAN

Opinia autorului nu coincide neapărat cu cea a redacției Dosar Media. 

 

Dosar Media

Ai o noutate?