Foto:novosti.com

Igor Dodon spune că are un plan de atenuare a conflictului transnistrean

Candidatul independent, dar susținut de PSRM, Igor Dodon, promite rezolvarea diferendului transnistrean. Asta se întâmplă cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.

Într-un interviu oferit presei de la Chișinău, Dodon afirmă că problema transnistreană poate fi mișcată repede într-o conjunctură regională favorabilă, iar o astfel situație ar putea să apară în timpul apropiat, spune Dodon.

”Aceasta înseamnă ca să nu ne dorim doar noi de la Chișinău reunificarea țării, dar să și-o dorească și partenerii importanți din Est și din Vest. Dacă partenerii externi – Federația Rusă, Uniunea Europeană, Statele Unite – vor dori să arate o istorie de succes în această regiune, să demonstreze că pot să găsească un numitor comun, acest exemplu ar putea fi Republica Moldova și reunificarea țării. Eu rămân optimist că astfel de situație poate să apară în timpul apropiat, noi trebuie să pregătim”, a spus Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă.

Igor Dodon a precizat că instituția prezidențială a elaborat un proiect de concept al statutului regiunii transnistrene ce va fi prezentat Tiraspolului anul viitor. Însă, nu este clar de ce Președinția a anunță un astfel de plan abia acu, înainte de prezidențiale, dar nu a făcut-o în acești patru ani, cât Dodon s-a aflat în fruntea țării.

”Anul viitor suntem gata să-l prezentăm celor de la Tiraspol, pentru că trebuie să fie un proiect moldovenesc, din Republica Moldova, care trebuie să fie discutat, acceptat de principiu în societate și după aceea discutat cu partenerii externi”, a declarat Dodon.

Despre conjunctura regională în contextul atenuării conflictului transnistrean a  vorbit recent și Ambasadorul SUA la Chișinău, James Hogan. Diplomatul s-a declarat sceptic în contextul celor declare de Igor Dodon, menționând că nu prea crede că, la ora actuală există o conjunctură regională favorabilă rezolvării diferendului transnistrean.

Menționăm că, Igor Dodon a fost acuzat dese ori că ar dori federalizarea Republicii Moldova. Un plan în acest sens, se regăsea inclusiv pe site-ul Partidului Socialiștilor, când Dodon se afla la șefia statului. Totodată, în niște imagini video, în care apare Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, publicate în vara anului 2019, se vede cum cei doi negociau un plan de federalizare a Republicii Moldova. Însă șeful statului a catalogat aceste imagini precum că ar fi trucate.

Dosar Media

Ai o noutate?