Igor Dodon, indignat de noua componență a CSS: Numirea reprezentanților ONG – un pericol direct asupra intereselor și securității statului

Igor Dodon reacționează la noile decizii ale președintelui țării, Maia Sandu, cu privirile la constituire Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit liderului PSRM, desemnarea reprezentanților PAS în CSS este revoltătoare, la fel ca și participarea reprezentaților societății civile în acest consiliu, unde se discută subiecte de importanță majoră și secrete de stat.

”Am aflat cu nedumerire despre decizia președintei Maia Sandu de a numi în componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova reprezentanți ai partidului său politic, care nu au nicio atribuție față de autoritățile executive ale statului. Și mai revoltătoare este reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale decizia doamnei Sandu de a numi în CSS reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, inclusiv ai celor finanțate din străinătate”, reacționează Dodon.

Totodată, Dodon îi amintește președintelui țării, Maia Sandu, că membrii Consiliului Suprem de Securitate au acces la informații confidențiale, inclusiv absolut secrete și pentru aceasta, există o procedură specială, reglementată de Serviciul Informații și Securitate al Republicii Moldova.

”De asemenea, vreau să amintesc că practica vicioasă de numire a membrilor de partid a avut loc în perioada de guvernare a alianțelor pentru integrare europeană și a Partidului Democrat, când Filat și Plahotniuc, la propria discreție, au numit în Consiliul Suprem de Securitate membri de partid și persoane loiale, fără a ține cont de lege și de procedurile legale. În legătură cu aceasta, sunt nevoit să constat că doamna Sandu, care în toată campania electorală a promis că va combate corupția, fărădelegea și influența politică asupra autorităților, merge pe aceeași cale”, mai adaugă fostul președinte al țării.

Mai mult decât atât, fostul președinte al Republicii Moldova, menționează că ”numirea unor persoane dubioase din ONG-uri în Consiliul Suprem de Securitate este un pericol direct asupra intereselor și securității statului”.

Amintim că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi, 25 ianuarie 2021, decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate. Legea stabilește în mod expres includerea în componența CSS a deținătorilor unor anumite funcții publice. Totodată, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane.

Lista noii componențe:

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu

Olesea Stamate, consilier în domeniul justiției la Președinție

Veaceslav Negruță, consilier economic

Ala Nemerenco, consilier prezidențial în domeniu sănătății

Igor Grosu, deputat PAS, vicepreședinte al comisiei securitate națională și ordine publică

Chiril Moțpan, deputat PPDA

Sergiu Litvinenco, deputat PAS

Vladimir Munteanu, viceguvernatorul BNM

Sergiu Gaibu, expert economic la Asociația Obștească ”Centrul Analitic Expert Grup”

Tatiana Răducan, judecător în demisie

Vladislav Kulminski, expert în probleme de politică internă și securitate

Prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie, la ora 12.00.

Dosar Media

Ai o noutate?