Foto: jurnaltv.md

Igor Dodon cedează puterea? Ion Chicu anunță alegeri anticipate în luna mai

Alegerile parlamentare anticipate sun lozinca ce răsună zilnic din gura opoziției parlamentare și extraparlamentare. Declarațiile despre faptul că acest Parlament s-a compromis esențial sunt tot mai des vehiculate, atât de politicieni, dar și de către societate. Toate acestea, în speranța că, de această dată, în Parlament să ajungă deputați devotați poporului.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că premierul Ion Chicu va pleca din funcție nu din cauza presiunii politicienilor sau a străzii, ci atunci când se va decide declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

”Premierul nu va pleca că așa vrea opoziția sau altcineva, ci atunci când noi vom decide că mergem la alegeri anticipate”, declară Dodon.

Totodată, în cadrul ședinței de zilele trecute a Guvernului, premierul Ion Chicu a declarat, intenționat sau nu că, în luna mai vom avea alegeri parlamentare anticipate.

”Deputaților care nu au susținut proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, le doresc ca la alegerile anticipate din luna mai, să obțină tot atâtea mandate câte adevăruri ați spus”, a declarat Chicu în debutul ședinței.

Asta înseamnă că, premierul Ion Chicu ar trebui să demisioneze până la sfârșitul lunii decembrie, ori, cel târziu, la începutul lunii ianuarie. Potrivit legii, în cazul demisiei sau demiterii Guvernului, partidele politice au la dispoziție 45 de zile pentru a înainta și vota un alt cabinet de miniștri. De altfel, Parlamentul trebuie dizolvat și declanșate alegeri parlamentare anticipate.

Odată cu stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, partidele au la dispoziție 30 de zile pentru perioada electorală și alte 30 de zile pentru campania electorală.

Matematic, dacă premierul și-ar da demisia în următoarele zile, alegerile anticipate ar trebui să se desfășoare la mijlocul lunii mai.

Recent, liderul PD, Pavel Filip, a declarat că premierul Ion Chicu își va da demisia imediat după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte, respectiv, pe data de 25 decembrie.

Dosar Media

Ai o noutate?