Prinţul Philip a fost asociat în mod iremediabil cu unele glume incorecte din punct de vedere politic pe care le-a rostit de-a lungul timpului în cadrul evenimentelor oficiale la care a participat.
Când acesta a împlinit 97 de ani, AFP a amintit câteva dintre aceste remarci spontane ale soţului de şapte decenii al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
– La dezvelirea unei plăci pe un stadion de cricket din Londra, în luna mai 2017: „Îl veţi vedea pe cel mai mare expert mondial în dezvelirea plăcilor”.
– În octombrie 2013, către Malala Yousafzai, susţinătoare a dreptului la educaţie al fetelor, care a supravieţuit unei tentative de asasinat a talibanilor: „(Copiii) merg la şcoală pentru că părinţii lor nu-i doresc în casă”.
– Înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, în 2011: „Încep să cadă bucăţi”.
– Către o tânără care i-a oferit flori în 1984, în Kenya: „Sunteţi femeie, nu-i aşa?”.
– În 1966 a rănit inimile a milioane de gospodine după ce a denunţat public faptul că „femeile britanice nu ştiu să gătească”.
– „Arătaţi de parcă v-aţi pregăti de culcare”, i-a spus în 2003 preşedintelui Nigeriei, Olusegun Obasanjo, îmbrăcat într-un costum tradiţional.
– După un concert susţinut de Tom Jones în 1969, l-a felicitat pe cântăreţ în stilul caracteristic: „Cu ce faceţi gargară, cu pietre?”.
– „Ah, deci dumneavoastră sunteţi cel care conducea această maşină oribilă? O zăream des când mergeam la castelul Windsor”, i-a spus lui Elton John în 2001.
– „Dacă mai staţi mult aici o să vă întoarceţi acasă cu ochii oblici”, i-a avertizat pe studenţii britanici în timpul unei vizite în China, în 1986.
– Unei trupe de dansatori de culoare, în 2009: „Sunteţi toţi din aceeaşi familie?”.
– „Încă mai aruncaţi cu suliţe unii în altii?”, l-a întrebat pe un aborigen în timpul unei vizite în Australia, în 2002.
– „Deci aţi reuşit să scăpaţi nemâncat?”, i s-a adresat în 1998 unui student britanic revenit dintr-o călătorie în Papua Noua Guinee.
– În 1994, către un locuitor din Insulele Cayman: „Majoritatea vă trageţi din piraţi, nu-i aşa?”.
– Referindu-se la un contor electric vechi şi defect, în timpul unei vizite într-o fabrică din Scoţia, a spus: „Fără îndoială a fost instalat de un indian”.
– „Cum faceţi să îi ţineţi pe localnici departe de băutură până trec examenul pentru permis?”, l-a întrebat pe un instructor auto din Scoţia în 1995.
– „Nu puteţi fi aici de mult timp… nu aveţi burtă”, i-a spus în 1993 unei persoane din Marea Britanie aflată în vizită în Budapesta.
– „Filipine probabil că este pe jumătate goală… sunteţi cu toţii aici la NHS”, serviciul de sănătate publică din Marea Britanie, a remarcat el în 2013 adresându-se asistentelor filipineze care lucrau într-un spital din Regatul Unit.
– „Câte persoane aţi călcat în dimineaţa aceasta?”, l-a întrebat pe un bărbat cu dizabilităţi aflat într-un fotoliu rulant, la Londra în 2012.
– În Cardiff, în 1999, adresându-se copiilor din cadrul Asociaţiei persoanelor cu deficienţe de auz, care stăteau alături de o formaţie din Caraibe: „Dacă staţi aproape de muzica aceea nu mă miră că sunteţi surzi”.
– În timpul recesiunii din 1981 le-a spus şomerilor: „Eu nu pricep: mai întâi spun că vor mai mult timp liber, iar acum se plâng că nu au de muncă”.
– „N-o să poţi să zbori niciodată, eşti prea gras”, i-a spus în 2001 unui băiat de 13 ani care visa să devină astronaut.
În ianuarie 2019 prinţul Philip a fost autorul unui accident rutier. Victima accidentului a declarat după două zile de la producerea accidentului că nu a primit nici măcar scuze din partea prințului. Femeia își fracturase încheietura de la mâna stângă. Ulterior, prințul și-a cerut scuze în mod public, dar a fost surprins iar la volan.