Germania își propune să legalizeze canabisului în scop recreațional

Germania își propune să legalizeze canabisului în scop recreațional, însă planurile pe care le are în acest scop, pentru 2024, par din ce în ce mai puțin probabile, mai ales pentru că încă nu și-a prezentat propunerile Comisiei Europene.

„Sunt multe întrebări juridice și operaționale privind punerea în aplicare ce trebuie să primească răspuns și să fie coordonate între ministerele responsabile înainte de a putea fi înaintat către Comisia Europeană”, a precizat Ministrul Sănătății.

Autoritățile de la Berlin au făcut anunțul privind proiectul de legalizare a cannabisului în octombrie 2022. Conform planului, consumatorii germani ar putea cumpăra până la 30 de grame de cannabis pentru consum privat. Livrările ar urma să fie cultivate și distribuite printr-o piață controlată, potrivit Euronews.com.

De asemenea, cetățenilor li se vor permite să cultive câte trei plante de cannabis.

„Obiectivul guvernului federal privind distribuția controlată este de a proteja cât mai bine sănătatea consumatorilor, de a asigura protecția copiilor și a tinerilor, precum și de a reduce criminalitatea legată de droguri și de a restrânge piața neagră”, a mai spus Ministerul Federal al Sănătății din Germania pentru Euronews.

Acesta este un proiect fără precedent în UE și se confruntă în prezent cu o examinare dură din partea Bruxelles-ului, care are puterea de a-l anula sau de a-l face.

Care este poziția Europei în ceea ce privește legalizarea cannabisului?

Mai multe țări europene, printre care Austria, Olanda și Portugalia, au dezincriminat posesia unor cantități mici de cannabis. Luxemburg a anunțat planuri de legalizare în 2018, dar a trebuit să dea înapoi după ce s-a lovit de legislația UE. Există șansa ca aceasta să devină și soarta Germaniei.

Dosar Media

Ai o noutate?