Gafarova – apel la comunitatea internațională să condamne acțiunile Armeniei împotriva eforturilor de a aduce pace și stabilitate în regiune

Sahiba Gafarova, președintele Milli Mejlis din Azerbaidjan, a făcut apel la organizațiile internaționale în legătură cu provocarea comisă de Armenia la granița dintre Azerbaidjan și Armenia, scrie haqqin.az

Sahiba Gafarova s-a adresat Președintelui și Secretarului General al Uniunii Interparlamentare, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI, Adunărilor Parlamentare ale Organizației de Cooperare Islamică, Organizației de Cooperare Economică, Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre și GUAM, precum și Adunării Parlamentare Asiatice, a informat Departamentul de presă și relații publice al Milli Mejlis.

În discursul președintelui Milli Mejlis se afirmă că Armenia a comis o nouă provocare împotriva Azerbaidjanului la 12 septembrie 2022. Mai exact, forțele armate armene au supus pozițiile armatei azere la bombardamente intense de-a lungul frontierei Armenia-Azerbaidjan în direcția regiunilor Dashkesan, Kelbajar și Lachin din Azerbaidjan. Partea azeră a reacționat. În timpul reprimării provocării, 50 de militari azeri au fost uciși.

Apelul atrage atenția asupra faptului că Armenia nu și-a retras încă formațiunile armate din Azerbaidjan, continuă să mineze teritoriile azere, plasează echipamente grele și arme în regiune și bombardează pozițiile azere de-a lungul întregii frontiere, încălcând astfel punctele din Declarația trilaterală și acordurile încheiate.

De asemenea, se subliniază faptul că, pe fondul eforturilor Azerbaidjanului de a aduce pacea și stabilitatea în regiune, Armenia folosește diverse scuze pentru a întârzia normalizarea relațiilor, pentru a demonstra o poziție distructivă în cadrul negocierilor sponsorizate la nivel internațional și, în cele din urmă, pentru a împiedica deschiderea comunicațiilor regionale și a căilor de transport. Toate acestea arată dezinteresul Armeniei față de procesul de pace și intenția acesteia de a afecta procesul. Azerbaidjanul este implicat în reabilitarea pe scară largă a teritoriilor sale eliberate și investește masiv în acest sens. Întoarcerea fostelor persoane strămutate intern în aceste teritorii a început deja. Armenia, pe de altă parte, împiedică acest proces prin provocările sale.

În discursul președintelui Milli Mejlis se afirmă că, deși Azerbaidjanul face pași pentru a stabiliza situația și a elimina tensiunile, Armenia continuă să încalce armistițiul obținut. Conducerea militară și politică armeană poartă întreaga responsabilitate pentru provocare, confruntare și pierderi.

Partea azeră face apel la comunitatea internațională să condamne acțiunile Armeniei împotriva eforturilor de a aduce pace și stabilitate în regiune, subliniază Sahiba Gafarova în declarația sa.

         

Dosar Media

Ai o noutate?