Floarea-pasăre din Karabah – un simbol al Zilei Victoriei Azerbaidjanului

Ambasada Azerbaidjanului la Chișinău a organizat luni, 8 noiembrie, o ceremonie  consacrată sărbătorii naționale Ziua Victoriei, în cadrul căreia a fost inaugurat un basorelief dedicat evenimentului.

De dimineață, vremea în Chișinău era mohorâtă și plouase, dar la ora începerii evenimentului cerul s-a înseninat și a apărut Soarele. În Republica Moldova locuiesc aproximativ 5.000 de etnici azeri, majoritatea lor venind la începutul anilor 90 ai secolului trecut, iar unii dintre ei sunt refugiați de război.

Floarea-pasăre din Șușa – simbolul Karabahului a devenit floarea Păcii

Anul acesta este celebrată împlinirea unui an de la victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în cel de-al doilea război din Karabah, care a durat 44 de zile, schimbul de focuri încetând pe 10 noiembrie.

Pe 8 noiembrie 2020 a fost eliberat orașul Șușa, al cărui simbol este „floarea-pasăre” – Harî bulbul, o plantă care crește doar în regiunea Karabah.

Simbolul acestei flori a devenit și mai important pentru azeri după eliberarea Karabahului – simbolizează acum pacea și este prezent pe toate pancartele dedicate Zilei Victoriei Azerbaidjanului. De asemenea, simbolul florii este purtat de azerbaidgeni și dăruit de ei sub forma unui pandantiv sau al unei broșe-insignă.

Gudsi Osmanov: Victoria Azerbaidjanului a adus pacea în Karabah

La ceremonia de la Ambasada Azerbaidjanului au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, reprezentanți ai instituțiilor centrale din chișinău, personalități din sfera culturii și artelor, membri ai diaspora azere la Chișinău, a fost inaugurat un basorelief dedicat Zilei Victoriei – 8 noiembrie.

După intonarea imnurilor de stat ale Azerbaidjanului și Republicii Moldova, a rostit un discurs ambasadorul Gudsi Osmanov. Mai întâi, șeful reprezentanței diplomatice i-a îndemnat pe participanții la ceremonie să păstreze un moment de reculegere în memoria celor căzuți pe parcursul luptelor pentru Karabah, „pentru restabilirea integrității teritoriale a Azerbaidjanului”.

„Sărbătorirea Zilei Victoriei în ziua eliberării orașului Șușa (Shusha) de sub ocupație are o semnificație simbolică pentru poporul azer, întrucât Șușa este perla Azerbaidjanului și inima regiunii Karabah a Azerbaidjanului”, a menționat ambasadorul Gudsi Osmanov.

„Soldatul armean nu se afla pe pământul său, pentru el acest pământ este străin, iată de ce a lăsat în urmă ruine și distrugere. Soldatul azer a luptat pentru pământul său, pentru Patria sa, pentru pământurile sale strămoșești și cu sângele său a cucerit aceste teritorii. Astăzi, Azerbaidjanul restaurează aceste teritorii”, a spus ambasadorul.

Gudsi Osmanov a mai subliniat că „victoria Azerbaidjanului a adus pacea pe aceste meleaguri” și că „politica conducerii Azerbaidjanului are ca scop asigurarea faptului că toate popoarele din regiune trăiesc într-o atmosferă de pace, stabilitate și prosperitate”.

Diplomatul a mai povestit despre „ocupația timp de 30 de ani a pământurilor azere de către forțele armate armene”, despre „provocările constante de-a lungul liniei de contact a trupelor, în urma cărora au fost uciși civili și militari azeri”. 

Moldova a sprijinit constant unitatea teritorială a Azerbaidjanului

La eveniment a rostit un discurs și deputatul Vitalie Jacot, care face parte din grupul parlamentar de prietenie moldo-azeră, el fiind deputat pe listele partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS).

Vitalie Jacot a exprimat condoleanțe familiilor care și-au pierdut rudele în conflictul armat din Karabah și și-a exprimat speranța că în acele teritorii „va dăinui pacea și va renaște viața normală”.

Deputatul moldovean a menționat că și Republica Moldova are trista experiență a conflictului armat de pe Nistru, din primăvara-vara anului 1992.

Republica Moldova a sprijinit în mod constant integritatea teritorială a Azerbaidjanului, în limitele frontierelor recunoscute la nivel internațional”, a spus Vitalie Jacot.

De asemenea, deputatul moldovean a spus că în viitorul apropiat sunt programate mai multe evenimente ce țin de relația bilaterală moldo-azeră, exprimându-și speranța că dialogul și cooperarea dintre Republica Moldova și Azerbaidjan se vor dezvolta la toate nivelurile.

„Karabahul este Azerbaidjan”

În discursul său, ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Gyurol Sekmensuer, a felicitat poporul azer pentru „victoria glorioasă”, adăugând că această victorie a deschis calea „unui milion de emigranți să revină la casele lor”. Diplomatul a spus că „Turcia se află mereu alături de poporul frățesc azer”.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, a spus că împărtășește bucuria poporului azer în legătură cu Victoria și restabilirea integrității teritoriale a țării.

La eveniment au mai avut luări de cuvânt Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a spus că „până la urmă, dreptatea triumfă” și „victoria îi revine celui care o merită”, Contantin Moscovici, artist al poporului, care a elaborat în anii trecuți o „antologie a muzicii azere”, alți invitați.

Publicistul și scriitorul Igor Volnițchi, care a spus despre sine că este „unul dintre puținii cetățeni moldoveni care a reușit să viziteze recent teritoriile eliberate din Karabah”, și-a împărtășit impresiile despre cele văzute la fața locului.

El și-a exprimat admirația pentru anvergura lucrărilor de reconstrucție desfășurate în Karabah de Azerbaidjan.

Pe de altă parte, Igor Volnițchi s-a declarat îngrozit de distrugerile pe care le-a văzut pe teritoriile eliberate acum un an de armata azeră. „Eu nu știu cât de jos trebuie să coboare o ființă umană ca să poată lăsa în urmă asemenea ruine…”, a spus, între altele, Igor Volnițchi.

După luările de cuvânt, participanții la eveniment au depus flori la monumentul președintelui Gheidar Aliev (10 mai 1923 – 12 decembrie 2003), care a fost al treilea președinte al Azerbaidjanului, exercitând funcția între anii 1993–2003. Monumentul președintelui se află în scuarul de la intrarea pe teritoriul ambasadei.

A urmat inaugurarea, în scuar, a basoreliefului „Ziua Victoriei – 8 noiembrie”, prezentarea fiind făcută de ambasadorul Gudsi Osmanov. (Video)

Pe basorelief este reprezentat un „Pumn de fier”, ca simbol al victoriei, și floarea-pasăre Harî bul-bul, ca simbol al păcii. Sub „Pumnul de fier” este scris „Unitatea noastră – puterea noastră”. De asemenea, pe basorelief este gravată o inscripție în trei limbi – azeră, română și engleză – care reprezintă un citat dintr-un discurs al președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev: „Karabah este Azerbaidjan! De acum înainte vom trăi veșnic ca un stat învingător și ca un popor victorios.”

De asemenea, pe teritoriul Ambasadei Azerbaidjanului a fost prezentată o expoziție fotografică dedicată Zilei Victoriei, cu imagini ce ilustrează moștenirea cultural-istorică a Karabahului.

La sfârșitul săptămânii trecute, Congresul Azerilor din Moldova a marcat printr-o suită de manifestări împlinirea unui an de la victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în cel de-al doilea război din Karabah.

Pentru azeri este o coincidență emoționantă faptul că a doua zi, pe 9 noiembrie, este marcată Ziua Drapelului de Stat a Azerbaidjanului.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?