FLASH// Procuratura Generală va analiza tentativa de uzurpare a puterii de stat pusă la cale de alianța Șor-Dodon

Procuratura Generală anunță că a recepționat, în dimineața zilei de astăzi, adresarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

E vorba de votul de vineri în Parlament, când a fost anulată numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională și numirea altui magistrat la această instituție.

Procuratura anunță că va examina „în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală”.

Deputaţii PAS, Sergiu Litvinenco şi Virgiliu Pâslariuc, au sesizat Procuratura Generală în legătură cu deciziile de ieri din Parlament ce vizează Curtea Constituţională.

”Având în vedere evenimentele dramatice care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei, am sesizat Procuratura Generală şi am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat şi condus de cetăţeanul Igor Dodon, dar şi pe faptul săvârşirii de către cetăţeanul Lupaşcu Boris a infracţiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea de calităţi oficiale”, şi anume a celei de judecător la Curtea Constituţională. Sper ca de data aceasta, Procuratura Generală, care conform prevederilor legale este obligată să „contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii” va examina în conformitate cu legea sesizarea şi să stabilească toate circumstanţele şi cronologia derulării evenimentelor”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Ulterior, Curtea Constituţională a suspendat hotărârile de revocare a Domnicăi Manole din funcţia de magistrat al CCM şi de numire a lui Boris Lupaşco judecător la CCM.

Președinția Republicii Moldova a publicat, astăzi, decizia Consiliului Suprem de Securitate din 23 aprilie 2021 privind „Riscul subminării ordinii constituționale a Republicii Moldova”.

” Deciziile neconstituționale votate azi în Parlament reprezintă subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. Niciun atac la independența Curții Constituționale NU va fi tolerat”, se arată în decizia CSS.

CSS a mai recomandat Procuraturii Generale să se autosesizeze și să investigheze acțiunile deputaților care au adoptat hotărâri ce vizează înlocuirea judecătorilor CC, precum și ai altor subiecți care potențial au participat la planificarea acestor acțiuni, sub aspectul uzurpării puterii de stat.

Amintim că majoritatea PSRM-Șor a votat, vineri 23 aprilie, o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” și a anulat o hotărâre prin care președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a fost numită judecătoare la CC, după ce instanța pe care o conduce a dat un aviz prin care a constatat că actualul Parlament poate fi dizolvat.

Dosar Media

Ai o noutate?