Foto: infoprut

FLASH// O comisie specială de anchetă va analiza modul în care au fost oferite garanțiile de stat și cine se face responsabil de jaful secolului

O comisie specială de anchetă va analiza modul în care au fost oferite garanțiile de stat și cine se face responsabil de jaful secolului. Inițiativa aparține Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au propus la ședința de săptămâna trecută crearea unei comisii speciale în acest sens în scopul elucidării circumstanțelor emiterii garanțiilor de stat și a emisiunii monedei naționale în anii 2014-2015, care în consecință au dus la frauda bancară.

Propunerea a venit în contextul deciziei Curții Constituționale care a stabilit că, Guvernul și BNM, au emis garanțiile de stat în valoare de peste 14 miliarde de lei, cu încălcarea Constituției.

Potrivit documentului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 60 de zile, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor emiterii Garanțiilor de stat, precum și a emisiei monedei naționale de către Banca Națională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei și, respectiv, de 5,34 miliarde de lei.

Amintim, săptămâna trecută, deputații BCS au propus o comisie de anchetă care să identifice politicienii implicați în frauda bancară, însă majoritatea PAS a amânat votul.

Turcan Ana

Ai o noutate?