FOTO: zdg

FLASH// Legea bugetului și cele de ”reglementare a activităților din domeniul farmaceutic”, rămân în ”picioare” – CCM s-a pronunțat

Curtea Constituțională a respins cererea deputatul PPDA Dinu Plângău, care a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, adoptată la 16 decembrie, cu mare scandal, de către majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR.

” Prin Decizia nr. 160 din 29 decembrie 2020, Curtea a respins cererea de suspendare a acțiunii articolului VII punctele 78-87 din Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020  cu privire la modificarea unor acte normative depusă de domnul Dinu Plîngău, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, depusă în cadrul sesizării nr. 220a/2020.”

Deputatul PPDA, Dinu Plângău, consideră că procedura de vot a fost încălcată și a menționat că nu au avut loc consultări cu fracțiunile, iar multe revendicări ale autorităților publice locale nu a fost analizate.

Totodată, Înalta Curte, a respins și legile contestate de PD, cu privire la reglementare a activităților din domeniul farmaceutic, contestate ieri, de către seputații democrați. Este vorba despre proiectele de lege numărul 236 și 240 care prevăd crearea farmaciilor ambulante și scumpirea medicamentelor, fiind astfel puse în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării.

”Prin Decizia nr. 161 din 29 decembrie 2020, Curtea a respins cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 236 din 16 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative și a Legii nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative depusă de  doamna Monica Babuc și domnii Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, depusă în cadrul sesizării nr. 222a/2020.”

Potrivit liderului democrat, Pavel Filip, farmaciile ambulante, așa numitele ”farmacii” sub forma de ”tonete, tarabe, tejghele, cărucioare”, fără licență, fără aviz sanitar, fără certificat de acreditare, sunt o invenție electorală a lui Șor, ”însuși Guvernul a recunoscut că statul nu va putea controla aceste așa zise „farmacii”, care nici măcar nu vor putea asigura un regim corect de depozitare și transportare a medicamentelor”.

Excluderea obligativității ca medicamentele să fie vândute doar de farmaciști – faptul că oricine (fără studii farmaceutice) va putea vinde medicamente va avea urmări grave asupra sănătății oamenilor. Medicamentele nu sunt ca alte produse obișnuite, acestea trebuie comercializate doar de farmaciști, care cunosc efectele pentru fiecare preparat, maii adaugă democrații.

Totodată, liberalizarea prețurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), va provoca scumpirea rapidă a acestora, lucru inadmisibil, mai ales în actuala criză pandemică.

În vâltoarea evenimentelor curente, puțini au remarcat publicarea în “Monitorul Oficial” din 25 decembrie curent (chiar de Crăciun!) a Legii nr.240, adoptată în vestita şedință a Parlamentului din 16 decembrie. Această lege, votată la pachet cu alta, nr.236, modifică substanțial funcționarea sistemului farmaceutic, atrage atenția fostul ministru al Sănătății, Mircea Buga.

“Bomba care va exploda după Revelion. În Monitorul Oficial” din 25 decembrie curent, a fost publicată Legea nr.240. Ambele legi, votate în vestita ședință din 16 decembrie,  (nr.236 si nr.240) sunt plasate mai multe “bombe cu efect întârziat” pentru securitatea farmaceutică a statului, cu amenințare directă la adresa sănătății populației. Una din “bombe” va exploda (va intra în vigoare) la 1 ianuarie 2021, adică peste 3 zile”, atenționează Mircea Buga.

Totodată, fotul ministru al Sănătății, menționează că ”În baza unui amendament aprobat de Parlament, fără a avea avizul obligatoriu al Guvernului, prețurile la medicamentele fără prescriere (OTC) nu vor mai fi reglementate, adică se vor stabili în mod liber, fără plafonarea adaosului comercial ca în prezent. Astea sunt, de fapt, toate medicamentele eliberate fără rețetă!”

”De la 1 ianuarie ne putem aştepta la creşteri nelimitate ale prețului pentru sute sau chiar mii de medicamente, cu diferența plătită din buzunarul cetățenilor sau din fonduri publice. Şi asta în plină pandemie”, mai adaugă Mircea Buga.

De menționat că prevederile respectivelor legi au fost criticate şi de comunitatea academică a Facultăţii de farmacie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi Asociaţia Farmaciştilor din Republica Moldova, care constată că „este o acţiune ţintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciştilor şi prin dorinţa de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”.

 

Dosar Media

Ai o noutate?