Foto: Agrobusiness.md

FLASH// Agenția Rezerve Materiale va putea ”elibera” grâu din rezervele de stat – Cine va putea beneficia de grâne

Guvernul a autorizat Agenția Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, 20787,062 de tone de grâu alimentar agenților economici, în bază de contract.

Acest lucru trebuie să aibă loc conform modului și formei stabilite în Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, al cărei cuantum va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat.

Astfel, până la data de 10 mai 2021, grâul alimentar din rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, se va elibera agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic.

Totodată, după data de 10 mai 2021, în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți la pct.2, la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii.

Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până la 1 octombrie 2021. În același timp, controlul asupra executării prezentei hotărâri se pune în sarcina Ministerului Afacerilor Interne.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a acuzat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Grupul de Companii Trans-Oil, ar fi încercat să exporte o cantitate de circa 17.000 de tone grâu. Parlamentarul insistă asupra faptului că, în cazul în care nu va extinsă interdicția asupra exportului de grâu, Republica Moldova s-ar putea confrunta în ajunul sărbătorilor de Paști cu deficit pe piață.

”Am avut informații că în spatele tranzacției foarte dubioase se află Trans-Oil. Am știut că o navă, Ivanka, pe 29 martie noaptea și 30 martie dimineața, a încercat să intre în Portul Giurgiulești, dar nu a fost admisă. Pe 30 martie, eu și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) am insistat pe interzicerea exportului de grâu, în general, nu doar din rezervele de stat. Am analizat cifrele oferite de SIS, care coincideau cu evaluările mele. Am făcut un sondaj cu mai mulți agricultori și am constatat că doar fermierii care țin grâul până în ultimul moment mai au stocuri”, a adăugat vicepreședintele Platformei DA.

Potrivit lui Alexandru Slusari, stocuri de grâu, dacă există, sunt concentrate la companiile specializate mai mult în export.

”În pofida asigurărilor reprezentanților Ministerului Agriculturii și ai guvernării iresponsabile, cifrele exacte nu au fost prezentate”, mai adaugă Slusari.

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a solicitat pe 13 aprilie extinderea restricției la exportul de grâu, inclusiv asupra grâului din rezerva de stat. Această decizie a fost luată pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici.

Dosar Media

Ai o noutate?