Expertul politic Valeriu Ostalep, despre prima ședință a Parlamentului: Maia Sandu a avut un discurs excelent, așteptăm să vedem componența guvernului


După ce ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a a fost pusă pe pauză până joi, opinia publică s-a împărțit în două tabere: unii susțin decizia luată de majoritatea parlamentară, reprezentată de PAS, iar alții sunt de partea deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că ”nu au fost lăsați să muncească astăzi la ședință”.

Mai mult decât atât, potrivit lor, opoziția nici nu ar fi fost anunțată despre faptul că Parlamentul va lua o pauză până joi pentru a se putea pregăti de formarea comisiilor și a fracțiunilor parlamentare.

De cealaltă parte, liderul PAS, Igor Grosu a declarat în cadrul unui briefing de presă că a informat opoziția și că ”cei de la Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au fost de acord la început, dar s-au răzgândit în ultimul moment”.

În cadrul emisiunii online ”Tерритория свободы, realizată de jurnalista Lilia Buracovschi”, fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, analistul politic Valeriu Ostalep a declarat  că nu vede o problemă în faptul că deputații au luat o pauză până joi și nu înțelege de ce socialiștii și comuniștii au fost atât de nemulțumiți.

Potrivit lui, astăzi la ședință totul a fost făcut conform legii.  Mai mult decât atât, Valeriu Ostalep a apreciat faptul că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un discurs bine structurat.

”Eu cred că totul a fost făcut conform legii. Ce-i rău în faptul că deputații au luat o pauză de câteva zile. (…) A venit președintele, a ținut discursul, care a fost, după părerea mea unul excelent. Bine că au luat pauză, probabil socialiștii aveau pregătite replici, bine că nu le-a fost dată posibilitatea să spună aberații.

De cealaltă parte, președinta a reușit să puncteze direcțiile strategice, dar de la lozinci care sună bine cum ar fi cea legată de toleranță zero față de corupție, până la realizarea lor este cale lungă și deloc ușoară, trebuie să vedem cum vor fi realizate prioritățile anunțate astăzi. (…) Eu vreau să cred sincer că vor depune eforturi pentru realizarea lor deoarece au toate instrumentele necesare, dacă nu…atunci peste șase luni vom discuta altfel”, spune Ostalep.

Expertul politic susține că așteptările oamenilor de la noua guvernare sunt foarte mari, iar acum una dintre priorități trebuie să fie formarea unei garnituri guvernamentale competente, care să facă față provocărilor.   

”Eu nu cred că Maia Sandu se gândește cum ar putea distruge acest stat. La fel cum nu cred că noua guvernare are în plan să pună în pericol statalitatea Republicii Moldova, sau alte sperietori pe care  socialiștii le promovează pe toate căile. Totuși, eu cred că ei nu au suficiență experiență în administrarea treburilor în stat, la fel cum nu au avut nici socialiștii și alții înaintea lor, iar din această cauză vor face unele greșeli.  Iată de ce, acum este important să vedem care va componența noului cabinet de miniștri”, menționează Valeriu Ostalep.

Expertul susține că acum e important să vedem componența noului Guvern. Potrivit lui, în Republica Moldova problema cadrelor bine pregătite există, iată de ce după figurile ce vor fi promovate în anumite funcții ne vom putea face o impresie cu privire la ce realizări va avea actual guvernare peste jumătate de an.

”Deocamdată, am motive să fiu foarte reținut  în a face unele declarații cu privire la politica de cadre ce ar putea fi promovată. (…) Totuși, PAS declarat în campania electorală că deține o echipă puternică, oamenii au crezut, au votat – acum așteptăm rezultate”,
spune expertul.

În cadrul aceleiași emisiuni, Valeriu Ostalep a comentat zvonurile precum că și-ar dori o funcție în stat, cum ar fi cea de director al SIS. Expertul susține că sunt doar niște aberații și nu râvnește la vreo funcție publică. Mai mult decât atât, a dat asigurări că nu face parte din vreun proiect politic.  

Dosar Media

Ai o noutate?