”Stoianoglo va fi eliberat azi-mâine” – Expert în drept constituțional: ”Omul puterii – plasat în fruntea Procuraturii”

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț crede că Stoianoglo va fi eliberat curând, acesta condamnă modul brutal în care s-a procedat cu procurorul general suspendat.

Expertul menționează că sub presiunea partenerilor externi, Stoianoglo nu va fi arestat, ci eliberat.

”Eu condamn aceste acțiuni, sunt niște abuzuri pe care le comite partidul de guvernământ. Eu cred că sub presiunea societății, dar și a partenerilor externi, nu se va merge la arestarea lui Stoianoglo, dar îl vor elibera azi – mâine, întrucât ei și-au atins scopul – au pus în fruntea Procuraturii Generale omul lor”, declară Cârnaț.

Totodată, Teodor Cârnaț menționează că prin intermediul Procuraturii poți re-captura statul Republica Moldova.

”Dosarul lui Stoianoglo se va mura vreun an sau doi. Asta înseamnă că pentru această perioadă vom avea un procuror general interimar, întrucât atâta timp cât dosarul nu a fost expediat în judecată și nu s-a luat o decizie, nu este liberă funcția de procuror general, de aceea vom avea interimar la PG o perioadă mai lungă”, precizează Cârnaț.

CSM l-a desemnat pe procurorul Dumitru Robu, procuror general interimar. La această funcție și-au depus candidaturile doi candidați.

Dumitru Robu și-a făcut studiile la Facultatea de Drept a Universității de Studii Umanistice din Moldova, iar cariera de procuror și-a început-o la vârsta de 25 de ani, în cadrul Procuraturii raionului Florești.

La Procuratura Generală ajunge în anul 2013 și îndeplinește funcția de procuror în cadrul Secției de combatere a traficului de ființe umane până în 2016, când se transferă la Procuratura Anticorupție.

Aici a gestionat inclusiv „Dosarul parcărilor cu plată”, caz de rezonanță în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În iulie 2016, Dumitru Robu a fost  transferat la Procuratura Anticorupție, condusă în acel moment de către Viorel Morari.

În 2018, Dumitru Robu pleacă de la Procuratura Anticorupție, după ce, în prealabil, participă la concursul pentru suplinirea funcției de adjunct al Procuraturii Chișinău.

A ajuns procuror general interimar după plecarea Partidului Democrat de la putere și demisia lui Eduard Harunjen pe fundalul mai multor nemulțumiri privind activitatea acestuia, inclusiv interceptările în lanț a opozanților guvernării, lucru dezvăluit de RISE Moldova în ancheta „Ministerul Interceptărilor”.

Astfel, după votul din Parlament și avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Procurorilor, la 31 iulie 2019, Igor Dodon a semnat decretul prezidențial de numire a lui Robu în funcția de procuror general interimar.

În cariera sa, Dumitru Robu a fost decorat de două ori de către Consiliul Superior al Procurorilor: în 2015 a primit insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2017 a fost decorat cu medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa III.

După ce, în decembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, Dumitru Robu a revenit în funcția de adjunct al procurorului-șef în Procuratura mun. Chișinău.

Turcan Ana

Ai o noutate?