În anul 2021, volumul total de credite pe care le are contractate în prezent populația și agenții economici din Republica Moldova se ridică la 69,2 miliarde de lei. De la bănci, volumul de credite a fost de 56,4 miliarde lei, iar de la companiile nebancare – 12,8 miliarde lei.
Analistul economic, Veaceslav Ioniță a declarat în cadrul unei analize economice că, cetățenii RM au acces la două surse de credite: creditele bancare și creditele de la companiile nebancare: companiile de leasing, microfinanțare, asociațiile de economii și împrumuturi.
”Creșterea lunară a gradului de împovărare a cetățenilor și agenților economici din RM este de aproape 1,1 miliarde lei. În fiecare lună cetățenii și agenții economici se îndatorau cu plus 1,1 miliarde lei. Aproape cu 900 milioane de lei în fiecare lună creștea gradul de îndatorare de la bănci și cu 180 milioane lei creștea de la companiile nebancare. Această creștere a poverii datoriilor este cea mai mare din istoria țării, este dublu față de anii precedenți. Am avut ceva similar în 2013, dar incomparabil cu anul 2021. În acest an am avut o explozie a creditelor”, a declarat Ioniță.
Potrivit analistului, pe lângă băncile care au oferit credite fără precedent în 2021, și companiile nebancare și-au majorat portofoliul de credite fără precedent: ”Este o luptă acerbă între sistemul bancar și nebancar în tot ce înseamnă creditarea populației și a agenților economici”.
Totodată, Ioniță a spus că, cele mai multe credite au fost luate pentru procurarea sau construcția imobilului – 3,55 miliarde lei. Urmează creditele de consum – 3 miliarde lei, comerțul cu 1,4 miliarde lei, mediul nebancar 0,5 miliarde lei, construcții – 0,4 miliarde lei. Domină creditele luate în moneda națională.