Expert: COVID a secerat veniturile hotelurilor și turismului din Moldova

Expert: COVID a secerat veniturile hotelurilor și turismului din Moldova

Ramura turistică a Republicii Moldova este sfera cea mai afectată de COVID-19, din cauză că străinii nu mai vin, iar moldovenii pleacă la odihnă peste hotare, potrivit economistului și analistului economic Veaceslav Ioniță.

După pandemie, hotelurile au înregistrat cea mai mare scădere. În 2019, anul de dinaintea pandemiei, 214 mii de persoane au vizitat hotelurile moldovenești. „În trimestrul II din anul trecut, numărul acestora a scăzut la circa 60 de mii. După, a urmat o ușoară reabilitare, însă este de 3-4 ori mai puțin decât era anterior”, a spus Veaceslav Ioniță în emisiunea sa „Analize economice”.

Potrivit expertului, „de aproape doi ani, străinii nu ne mai vizitează”, iar „ramura hotelieră are în prezent o activitate de trei-patru ori mai redusă decât până la pandemie”.

Pensiunile locale au fost salvate de vizitatorii moldoveni

Pensiunile moldovenești de asemenea se află într-o situație dramatică –  numărul de turiși pe care-l au este mult sub capacități. Pensiunile au supraviețuit de la începutul pandemiei datorită faptului că moldovenii n-au avut încotro și au fost nevoiți să se odihnească în țară.

Efectul pozitiv al pandemiei asupra ramurii turistice este că moldovenii au început să descopere Republica Moldova”, a punctat Veaceslav Ioniță.

Pentru a supraviețui, pensiunile turistice din Republica Moldova au nevoie anual de cel puțin 40-45 de mii de vizitatori. Până la pandemie, în pensiunile din țară se odihneau anual vreo 12.000 de moldoveni și vreo 6.000 de turiști din străinătate.

În 2019, până la pandemie, adică până pe la mijlocul lunii martie, în pensiuni s-au odihnit aproximativ 17 mii de persoane. În următoarele trei luni din 2020, numărul vizitatorilor scăzuse la „0”.

În schimb, în ultimele trei luni ale anului, moldovenii au optat pentru pensiunile locale și acestea au avut în total 5.800 de vizitatori – chiar în creștere comparativ cu ultimele trei luni din 2019, când au fost 3.200 de vizitatori.

Raport de 1:6 – vine un turist străin și pleacă la odihnă peste hotare 6 moldoveni

Veaceslav Ioniță a afirmat că raportul dintre turiștii străini care vin în mod organizat în Republica Moldova față de numărul moldovenilor care pleacă peste hotare este de 1 la 16.

Până la pandemie, 1circa 310 mii de moldoveni plecau anual organizat peste hotare la odihnă, prin intermediul agențiilor de turism. Alți 310-350 de mii de moldoveni plecau individual”, potrivit expertului.

„La destrămarea URSS, Republica Moldova primea anual circa 300 de mii de persoane din afară, apoi numărul lor s-a redus la 20 mii și s-a menținut în jur de 20 de mii pe tot parcursul celor 30 de ani de independență”, a spus expertul.

El a precizat însă că la acești 20 de mii care vin în mod organizat mai pot fi adăugați alții 150-160 de mii, care vin pe cont propriu.

„Fiecare al treilea moldovean niciodată nu a fost la odihnă”, a mai menționat Veaceslav Ioniță.

Pe de altă parte, circa 20% dintre moldoveni merg cel puțin odată pe an la odihnă în străinătate. „Dintre aceștia, 6% merg de două și mai multe ori la odihnă, merg și peste hotare, dar se odihnesc și în interiorul țării. Alt lucru este că 2/3 dintre moldoveni merg la odihnă pe cont propriu, în special în Ucraina, Bulgaria și România, și doar 1 din 4 merge la odihnă în mod organizat, prin intermediul agențiilor de turism”, a spus expertul.

Turismul transfrontalier ar fi o șansă pentru Republica Moldova

Bineînțeles, ramura turistică a fost afectată la nivel global de pandemie. Și până la aceasta, însă, sectorul era unul puțin dezvoltat în Republica Moldova, a menționat expertul.

În opinia sa însă, acest aspect „nu este o problemă, dar mai degrabă este o provocare” pentru a schimba această stare de fapt, pentru a dezvolta turismul.

Veceslav Ioniță a apreciat că Republica Moldova „are un potențial enorm de dezvoltare a turismului verde în zonele rurale, în mod special dezvoltarea turismului transfrontalier”.

Expertul a spus că este dificil să atragi un turist în Republica Moldova, dar interesul cetățenilor străini poate fi trezit cu o ofertă interesantă: în trei zile să i se ofere posibilitatea să viziteze trei țări: România, Ucraina și Republica Moldova.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?