Expert: Ce se va întâmpla cu prețul apartamentelor în 2023

Instabilitatea economică și războiul din Ucraina sunt factori care au creat multă incertitudine și pe piața imobiliară. Expertul imobiliar și fondatorul companiei Imobilus, Ilie Sopivnic a declarat în cadrul emisiunii online ”Dincolo de bani” că deși este criză, totuși oportunitățile rămân destul de mari, Potrivit lui, anume acum există multe oferte pe piața imobiliară cu prețuri avantajoase, iar cei care vor să-și ia o locuință ar trebui să o facă. Ilie Sopivnic spune că în 2023 prețurile la apartament ar putea să crească, scrie mediaconstruct.md

”Deși războiul și-a adus corectările sale și pe piața chiriilor, oricum acest domeniu va continua să se dezvolte. Oamenii oricum vor închiria, vor vinde apartamente. Prețurile inevitabil vor crește, ele acum sau stabilizat un pic, iar spre primăvară vor crește. Cred că perioada crizei este o perioadă oportună pentru a negocia prețuri mai bune pentru un imobil”, a declarat expertul, scrie mediaconstruct.md

Ilie Sopivnic susține că actualmente trecem printr-o perioadă de incertitudine încă mulți oameni încă aleg să amâne luarea unei decizii, dacă își schimbă imobilul sau nu, dacă trec de la casă la apartament sau invers.  Totodată, el menționează că tendința actuală arată că oamenii încep să se reorienteze spre zonele periferice ale orașului Chișinău, deoarece criza, inclusiv energetică, aduce corectările sale și îi fac să-și schimbe prioritățile.

”Eu vreau doar să vă zic că observ o altă tendință, a crescut interesul față de imobilele aflate la periferia orașului Chișinău, acolo unde sunt locuri pitorești, departe de aglomerația urbană – Condrița, Tohatin, Budești, Vadul lui Vodă, sunt localități unde e altă atmosferă de viață. Oamenii ar fi vrut să cumpere mai mult acolo, dar din cauza instabilității din regiune provocată de războiul din Ucraina și de faptul că au crescut ratele creditelor, s-a redus din dorința lor de a cumpăra. Cred că situația va reveni la normal odată cu calmarea situației din Ucraina. Orașul nostru se va extinde mai mult. Inclusiv criza energetică îi va motiva pe mulți să-și ia automobile electrice, să pună panouri solare pe case și să lucreze la distanță undeva la periferia orașului. Fiecare criză ne învață ceva, ne oferă oportunități de a optimiza anumite procese.

Eu sunt ferm convins că oamenii deja vor să iasă din centru. De asta sunt foarte solicitate zonele Botanica, Buiucani, Râșcani, Ciocana, acolo unde sunt parcuri. În general este bine acolo unde infrastructura este bună. Noi observăm ce se întâmplă în zona Durlești, acolo a  crescut mult solicitarea de apartamente deoarece există infrastructură proprie, există școli, bănci, magazine și transportul public circulă  mai des. Este cert că pentru a scoate oamenii din centrul orașului, pentru a elibera un pic această zona aglomerată este mare nevoie de a crea alte centre în fiecare dintre sectoarele capitalei.”, spune Ilie Sopivnic.

Potrivit lui, este important să avem mici cartiere cu infrastructură proprie. Fiecare proprietar de apartament sau chiriaș își dorește să aibă cât mai aproape un spital, o grădiniță, centru comercial sau bancă. Spre asta trebuie să tindem.

Sursa: mediaconstruct.md

Dosar Media

Ai o noutate?