Sursă foto: Sasha Pleshco

Europarlamentar: Republica Moldova este stat candidat și va deveni stat membru al Uniunii Europene

Au crescut alocările pentru Republica Moldova în Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2023. Despre acest fapt a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit lui, bugetul UE din anul 2023 va cuprinde o creștere de 210 milioane de euro a alocărilor pentru sprijinirea țărilor din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Ucraina.

„Pornind de la propunerea Grupului PPE din Parlamentul European, acordul între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul UE din anul 2023 cuprinde o creștere de 210 milioane de euro a alocărilor pentru sprijinirea țărilor din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Ucraina, în plus față de orice alte pachete existente sau anunțate. Acești bani vor putea fi utilizați pentru investiții în modernizare, în școli, spitale, dar și pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina și implementarea reformelor necesare integrării europene.”, a relatat europarlamentarul român.

În aceeași ordine de idei, acesta a ținut să accentueze că Republica Moldova este stat candidat și va deveni stat membru al Uniunii Europene.

„Trebuie să creștem sprijinul pentru Moldova în următorii ani pentru a-i ajuta să treacă peste crizele care se confruntă și să pregătească de aderarea la Uniunea Europeană.”, a conchis Siegfried Mureșan.

Precizăm că, statele membre și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la bugetul UE pentru anul 2023 care se concentrează pe principalele priorități de politică ale Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, angajamentele totale sunt stabilite la 186,6 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 1,1 % față de bugetul pentru 2022, astfel cum a fost modificat. 0,4 miliarde euro au fost păstrate disponibile în cadrul plafoanelor de cheltuieli ale cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, permițând UE să reacționeze la nevoi imprevizibile.

Dosar Media

Ai o noutate?